Samoilă Mârza, fotograful care a imortalizat singurele imagini de la Marea Unire din 1918

Fotografiile care redau momente importante ale Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, și singurele care există, au fost executate de Samoilă Mârza, unul dintre puținii fotografi ai vremii.

Samoil-MarzaSamoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886 în satul Galtiu din județul Alba. După școala primară frecventată în satul natal a urmat liceul din Alba Iulia și ucenicia la fotograful sibian Iainek. La izbucnirea Primului Război Mondial, Mârza a fost mobilizat alături de sute de mii de români transilvăneni și trimis pe frontul din Galiția, ulterior pe frontul din Italia, unde a activat în cadrul serviciului topografic al armatei.

La 14 noiembrie, fiind la Viena, a reușit să surprindă în trei clișee fotografice sfințirea primului steag tricolor al Consiliului Național Român Militar care s-a constituit sub conducerea lui Iuliu Maniu. De aici s-a îndreptat spre Alba Iulia. Deoarece nu avea credențional, adică împuternicire, nu a fost admis să intre în Sala Unirii, totuși, a reușit să realizeze cinci fotografii cu aspecte de la Marea Adunare Națională, dintre care trei cu mulțimile venite să asiste la marele eveniment și două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul Unirii. Fotograful angajat, oficial Arthur Bach, nu s-a prezentat.

La începutul anului 1919, Samoilă Mârza și-a publicat fotografiile într-un album intitulat ”Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”. Acest album a fost prezentat de către delegația română și la Conferința de pace de la Versailles și dăruit unor mari personalități ale vremii. Un asemenea album a fost dăruit lui Nicolae Ceaușescu cu ocazia vizitei sale la Alba Iulia în 1966. Fotograful Unirii s-a stins din viață la 19 decembrie 1967. Menționăm că mormântul său a fost salvat de la exhumare în urma intervenției unor istorici. Pe mormânt fusese lipită o somație pentru neplata taxei de concesiune.

Samoilă Mârza a realizat multe alte fotografii, imortalizând evenimente importante din istoria noastră: încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, serbările de la Țebea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu etc. Luptătorul anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu, menționează în cartea sa ”Brazii se frâng dar nu se indoiesc”, că Samuilă Mârza a murit de sărăcie și foame într-o casă dărăpănată. A fost singur, nu avea familie.

Gheorghe Anghel, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a cumpărat aparatul și clișeele legate de Unire, care astăzi se păstrează în acest muzeu. Cu banii primiți Mârza și-a cumpărat un aparat nou. Plânuia să fotografieze evenimentele de la Alba Iulia cu ocazia semicentenarului Unirii. Nu a apucat deoarece aproape cu un an înainte a decedat. În anul 2003 la mormântul său din Cimitirul Maieri din Alba Iulia a fost înălțat un monument, iar în satul natal a fost dezvelit un bust, odată cu lansarea cărții ”Samoilă Mârza, 1886-1967 – fotograful Unirii Transilvaniei cu România”.

Unii autori menționează că steagurile pe care le purtau țăranii în imaginile luate de Mârza la Alba Iulia în 1918, erau steagurile Transilvaniei având culorile albastru-roșu-galben pe fâșii orizontale. Astăzi culorile apar roșu-galben și albastru,modificarea fiind făcută în epoca comunistă, în 1968, aceste fotografii apărând pentru prima dată pe coperta revistei ”Magazin Istoric”.

Bibliografie:

Ion Gavrilă Ogoranu, ”Brazii se frâng nu se îndoiesc”,vol. I-III, Editura Marineasa, Timișoara, 1995-1999

Gheorghe Anghel, Samoilă Mârza 1886-1967-fotograful Unirii, Editura Cartea Românească, 2002

Carol C.Koka, Samoilă Mârza fotograful Marii Uniri, ”Echinocțiu”, nr.32, decembrie 2008,p.1

Nicu Neag, Prețuirea unei valori naționale: Singurul fotograf al Unirii de la 1918 a murit de foame într-o casă dărăpănată, ”Adevărul”.ro 

Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro                              

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 30, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.