Patru artiști plastici sătmăreni au deschis o expoziție de grup la Primărie

Joi, 4 decembrie de la ora 16.00 la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de arte plastice (pictură, sculptură și fotografie) a artiștilor plastici Dragoș Mădălina, Kóter Vasile, Podolyak Vilmos și Zilahi-Kató Klara. Moderatoarea evenimentului a fost Anișoara Ienășoiu de la Tv 1 Satu Mare.

DSC_0022În cuvântul său, președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba a arătat că este vorba de ultima expoziție de grup din acest an a asociației. El i-a prezentat în ordinea alfabetică pe cei patru artiști plastici.

Au mai luat cuvântul Podolyák Vilmos, Kóter Vasile și Mircea Deac, managerul Școlii de Arte Satu Mare. Acesta i-a felicitat pe artiștii care expun, le-a urat sănătate și putere de muncă. A urat ”La Mulți Ani” tuturor cursanților Școlii de Arte, profesori și elevi. Programul cultural a fost prezentat de cursanta Școlii de Arte Satu Mare Seheiti Krisztina, pian, pregătită de profesoara Budean Mihály Judit. Expoziția poate fi vizitată între 4 decembrie 2014 și 4 ianuarie 2015.

DSC_0021

DSC_0019

DSC_0020

DSC_0017

DSC_0016

DSC_0015

DSC_0014

DSC_0013

DSC_0012

DSC_0011

DSC_0010Dragoș Angelica este născută pe la 31 august 1971 în localitatea Osica de Sus, județul Olt. A venit în Satu Mare de 8 ani. Este căsătorită, având 2 copii.  A absolvit Universitatea din Craiova, Facultatea de științe, secția Fizică. A absolvit Universitatea de Nord din Baia Mare, Facultatea de litere, secția Arte plastice decorative și design. În prezent lucrează la Palatul Copiilor, coordonând Cercul de pictură și desen "Atelierul Fanteziei". Folosește toate tehnicile: ulei, acryl, acuarelă, cărbune, pastel, încearcă suporturi noi. Îi plac portretele și florile, are preferință pentru trandafiri. Din 2013 este membră a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

Kóter Vasile s-a născut pe 18 ianuarie 1950 la Carei. În 1970 a terminat  Liceul Teoretic din Carei. Între  1973 și 1974 a studiat desenul tehnic la Oradea. Timp de 3 ani a fost ucenic pe lângă renumitul sculptor Domokos Lehel. Din 1982 este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare. Din 1992 este liber profesionist, executând la comandă sculpturi, obiecte. A avut expoziţii la Satu Mare, Carei,  Seini, Tăşnad, Ardud, Medieşu Aurit, Târgu Mureş, Vetiş, Negreşti Oaş, Hodod, Cluj Napoca, Viile Satu Mare, Nyiregyhaza, Csenger, Téglás, Fehérgyarmat. Lucrările sale se găsesc în România, Ungaria, Germania, Israel, Austria, America , dar şi în posesia bisericilor romano-catolice. Lucrările sale tradează o fire meditativă, închisă în sine. Este îndrăgostit de natură. Studiază natura, crengile, rădăcinile şi le transformă în opere de artă. Combină materialele: marmura cu lemnul, osul, marmura, punând accent pe lemn.

Podolyák Vilmos s-a născut pe 24 septembrie 1943 în Livada. Între anii 1958-1962 a fost elev la Liceul Kőlcsey Ferenc din Satu Mare. În 1960 a frecventat cursurile de sculptură, apoi de pictură ale Școlii Populare de Artă din Satu Mare, sub îndrumarea artiștilor Csapó Sándor, Ion Popdan și Ion Sasu. Între 1970-1976 a lucrat ca decorator la Teatrul de Nord din Satu Mare. Din 1976 până în 1993 a trăit în  Baia Mare. Lucrările excutate în această perioadă denotă o vădită influență a Coloniei de Pictură Băimăreană. Din 1993 trăiește în Satu Mare. A expus la Baia Mare, Livada, Sighetu Marmației, Timișoara, Györ, Satu Mare, Carei, Mátészalka, Budapesta, Csenger, Stutgart, Maidan Pek, Fehérgyarmat, Nyiregyháza, Szentendre, București, Bekescsaba, Belgrad, Passau, Vaja, Tokaj, Téglás, Hodod, Gheorgheni. Are tablouri de mărime mijlocie, o adevărată feerie de culori și nuanțe care îmbracă pitorești locuri văzute de artist și redate nouă, transfigurate într-un emoționant peisaj plastic. Tablourile sale sunt viu colorate, oglindind fidel vibrațiile vietii, contrastele sunt clare, apropiate sufletului omenesc. Din 1993 este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

Zilahi-Kato Klara este născută la Satu Mare pe 26 septembrie 1979. Între 1994-1998 a urmat Colegiul Național Kölcsey Ferenc. Între 1998-2002 a studiat la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca, facultatea de Limba Maghiară și Etnologie. Este profesoară de limba și literatura maghiară. Din 1994 este atrasă de fotografie, ocupându-se mai serios cu această artă din 2006. Este autodidactă. Este atrasă atât de peisaje, cât și de mediul înconjurător. Este pasionată de fotografiile macro mărind detaliile aparent mărunte prin care acestea devin teme principale. Din 2014 este membră a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. Lucrările ei au apărut în expoziții la Satu Mare, Carei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 4, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.