S-a deschis expoziția dedicată scriitorului și ziaristului George Mihail Zamfirescu

Joi, 4 decembrie 2014, la ora 14,00 în holul Centrului Cultural ”G M. Zamfirescu” a avut loc deschiderea expoziției dedicate scriitorului interbelic George Mihail Zamfirescu cu titlul ”Lui George Mihail Zamfirescu – Sătmarul cu dragoste”. Manifestarea a fost organizată de Asociația SAVO-Scrieri ale Vechiului Oraș în colaborare cu Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliului Local Satu Mare și Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu”.

DSC_0005La deschiderea expoziției a luat cuvântul președintele Asociației SAVO, Ovidiu Mica. Acesta a prezentat pe scurt exponatele din expoziției și activitatea ziaristului și scriitorului G. M. Zamfirescu, sosit la Satu Mare pentru a contribui la revigorarea culturii sătmărene. El a condus printre altele prima publicație română ”Satu Mare” din decembrie 1919, ziar înființat din inițiativa prefectului Alexandru Racoți.

G. M. Zamfirescu a fost o personalitate culturală remarcabilă căruia orașul Satu Mare îi datorează mult. Conform fișei prezentate, expoziția cuprinde 36 de exponate: portrete ale scriitorului, coperțile volumelor publicate de Zamfirescu, copii de pe documente, casa în care a trăit scriitorul la Satu Mare pe strada Tudor Vladimirescu.

DSC_0002Viața și activitatea marelui scriitor a fost prezentat cu concursul elevilor din clasa a IX-a de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. G. M. Zamfirescu s-a născut la București în 1898. A debutat cu versuri în 1918 în Literatorul. A fost redactor la Facla, Adevărul și altele. A fost director de scenă la Teatrul Național din Iași între 1933-1939. Printre volumele publicate: Flamura albă, 1923, Gazda cu ochii în lacrimi, 1926, Madona cu trandafiri, 1931, Maidanul cu dragoste, 1933, Sfânta mare nerușinare, 1935, Cântecul destinelor, 1931 și Bariera, publicată postum. A scris piesele: Domnișoara Nastasia, 1927, Cuminicătura, 1925, Idolul și Ion Anapoda, 1935, Sam, poveste cu mine, cu tine, cu el, 1939 și culegerea de articole despre teatru Mărturii în contemporaneitate, 1938.

DSC_0007

DSC_0008

DSC_0009Cu ocazia deschiderii expoziției a fost lansat numărul 12 din acest an al revistei Signet, dedicate lui G. M.Z amfirescu și Dr. Teodor Mihali, personalitate marcantă din galeria marilor bărbați care au contribuit decisiv la desăvârșirea unității naționale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 5, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.