”Ștafeta poveștilor”, o minunată carte de povești scrisă de elevii negreșteni

La Liceul Teoretic din Negrești-Oaș a văzut lumina tiparului o frumoasă carte de povești întitulată ”Ștafeta poveștilor”, autorii fiind 27 de elevi din clasele V-VIII de la amintitul liceu. Cartea în format B5 de 74 de pagini s-a născut în cadrul parteneriatului educațional interjudețean ”Biblioteca – fereastră deschisă spre nenumărate vieți”. Coordonatorii proiectului sunt profesorul Viorel Bud, directorul liceului, prof. Kotai Csaba, director adjunct și bibliotecara Adriana Sas. La realizarea proiectului au contribuit profesorii: Eva Corpaș, Mihaela Grigorean, Bianca Obșitoș Feier și Maria Palfi.

DSC_0001Cartea cuprinde un număr de 27 de povești scrise de către elevi după texte originale de Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nicolae Labiș, Ion Luca Caragiale, Vasile Voiculescu și alții, dar și scriitori străini precum Hans Cristian Andersen, Rachel Renee Russel, James Orchard Halliwelle-Phillips, Isaac Asimov. Cartea este structurată pe două părți. Partea I cuprinzând poveștile elevilor de la gimnaziu, iar partea a II-a pe cele ale elevilor de liceu. Fiecare parte fiind introdusă de câte un motto. La gimnaziu, s-a ales unul de Toni Morrison: ”Dacă există o carte pe care vrei s-o citești dar nu s-a scris încă, atunci trebuie s-o scrii tu”. Cei de la liceu s-au călăuzit după vorbele marelui istoric român Nicolae Iorga care îndeamnă la scris. ”Scrie ca să nu pierzi floarea gândului tău, pe care altfel le ia vântul”.

Răsfoind cartea ”Ștafeta poveștilor”, am constatat că ea cuprinde poveștile unor elevi deosebit de talentați. Demersul lor dovedește o dragoste constantă pentru lectură dar și multă fantezie și creativitate. Mureșan Roxana din clasa a X-a D și-a ales drept sursă de inspirație romanul ”Ion” de Liviu Rebreanu. În povestea ”Florica”, ea reușește să creeze situații noi, pașnice, între protagoniștii roamnului. Știe cu mult talent să direjeze evenimentele în așa fel încât totul să se termine cu bine și toată lumea să fie fericită, Florica alături de Ion și de copil, iar George să se căsătorească cu o fată din sat.

Felicitări elevilor talentați și dascălilor care i-au îndrumat, precum și S.C. Tipocar SRL din Carei unde s-a tipărit cartea în condiții grafice excelente, cu o copertă deosebit de sugestivă, opera elevei Alina Feher din clasa a IX-a B.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 6, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.