Doi copii din Solduba au furat din locuința unui bătrân

Un localnic de 80 de ani din Solduba a reclamat la Poliţie în cursul dimineţii trecute că i-a fost furată din casă suma de 420 lei. Poliţiştii Postului de Poliţie Homoroade au depistat în scurt timp principalii suspecţi în acest caz, doi copii de 10 şi 14 ani, care au pătruns noaptea în locuinţa bătrânului, forţând uşa, şi, cunoscând locul unde acesta își ţinea banii, au sustras suma de 420 lei.

politistÎn urma extinderii cercetărilor, poliţiştii au stabilit că cei doi minori au mai comis alte cinci infracţiuni de furt din locuinţe şi anexe gospodăreşti din Solduba şi Chilia, urmând acelaşi plan. Copiii alegeau case nelocuite ori aflate în proprietatea unor persoane în vârstă şi, mizând pe lipsa de reacţie a bătrânilor, furau sume de bani, alimente, unelte, părăsind ulterior în fugă locul faptei.

Prejudiciul în cauză a fost recuperat parţial, poliţiştii continuând cercetările pentru probarea întregii activităţi infracţionale a celor doi suspecţi minori.

Aşa cum se constată din cercetările poliţiştilor, de multe ori minorii sunt implicaţi în comiterea de fapte penale, cu precădere furturi, de diferite tipuri (furt din auto, furt din buzunare, furt din locuinţă). Dorinţa de a obţine câştiguri imediate, fără muncă, ori dorinţa de a brava, de a se remarca, sunt motive care îi determină pe minori să comită infracţiuni, fără a conştientiza consecinţele pe care le vor suporta în asemenea situaţii.

S-a constat faptul că factorii principali în accentuarea manifestărilor antisociale ale minorilor îi constituie lipsa comunicării dintre părinţi şi copii, abandonul şcolar, precum şi experienţa redusă de viaţă a copiilor.

Astfel, pentru prevenirea creşterii infracţionalităţii în rândul minorilor,  se recomandă părinţilor să acorde o atenţie sporită preocupărilor copiilor din timpul liber, să le cunoască prietenii şi să se intereseze în mod constant de situaţia şcolară a acestora.

De asemenea, este important de subliniat faptul că răspunderea penală a minorilor începe de la 14 ani, sub condiţia dovedirii că în săvârşirea faptei minorul a avut discernământ. Sancţionarea minorilor care săvârşesc infracţiuni trebuie să asigure educarea şi reeducarea lor, astfel încât în funcţie de gravitatea faptei comise, i se aplică minorului fie o măsură educativă fie o pedeapsă.

Măsurile educative care se pot lua faţă de infractorii minori sunt: mustrarea, libertatea supravegheată, internarea într-un centru de reeducare sau internarea într-un institut medico-legal.

Când măsura educativă nu este suficientă pentru îndreptarea minorului care a săvârşit o faptă sau mai multe fapte grave, i se va aplica acestuia o pedeapsă. Pedepsele ce se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda.

Aplicarea pedepsei amenzii infractorului minor nu este condiţionată de realizarea unor venituri proprii de către acesta. Minorului nu i se poate aplica pedeapsa detenţiunii pe viaţă. Când pentru infracţiunea săvârşită de minor legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă, minorului i se va aplica pedeapsa detenţiunii de la cinci la 20 de ani. Pentru minor limitele pedepselor se reduc la jumătate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 27, 2013. Filed under Infracțiuni. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.