Proiectul educațional ”Pledoarie pentru lectură ca alternativă la Internet”, la Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia”

Luni, 15 decembrie la Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia” a avut loc derularea proiectului educațional ”Pledoarie pentru lectură ca alternativă la Internet”. Activitatea s-a desfășurat în amfiteatrul Colegiului. Au participat consilierul președintelui Consilului Județean Satu Mare, Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, directorul Colegiului Tehnic ”Unio-Traian Vuia”, prof. dr. Vlaicu Popescu și poetul Ioan Andreica. Moderatoarea activității a fost prof. Cornelia Bălan Pop.

DSC_0003Dr. Vlaicu Popescu a rostit un cuvânt de salut la adresa invitaților, reprezentantului Bibliotecii Județene, a scriitorilor sătmăreni prezenți, profesorilor și elevilor colegiului. Vorbitorul a subliniat faptul că tinerii de astăzi citesc tot mai puțin. Cu greu pot fi determinați să facă acest lucru. ”Nici cu un 10 la română nu-i mai poți determina să citească. Nu trebuie să se uite că, cu cât citești mai mult cu atât ești mai valoros”, a spus dr. Vlaicu Popescu.

Obiectivul proiectului a fost demonstrarea faptului că scrisul poate deveni la rândul lui o pasiune și pentru elevi, un bun început fiind realizarea unui articol pentru revista școlii. Un alt obiectiv urmărit a fost dezvoltarea interesului față de traducerile literare. Echipa proiectului a fost format din dr. Vlaicu Popescu, profesoarele Cornelia Bălan Pop, Emilia Tulvan, Adina Ciutan și Corina Buzilă.

Acțiunea s-a desfășurat într-o atmosferă artistică, de muzică și poezie, într-un dialog deschis între participanți. Așa cum era prevăzut în program a avut loc o masă rotundă, lansări de carte și a numărului 2-3 a revistei colegiului, ”Profesia”, un viu dialog pe teme literarte și audiții muzicale, piesele muzicale fiind interpretate de George Negrea.

În cuvântul său, Felician Pop a pornit de la o serie de constatări făcute cu ocazia vizitelor făcute în Ucraina și Polonia. Cu aceste ocazii a putut să constate cu plăcere că mulți cetățeni polonezi au o impresie foarte bună despre România, iubesc România, chiar și orașul Satu Mare pe care îl consideră un oraș frumos, cu un potențial cultural ridicat. A avut prilejul să constate că polonezii, după mărturisirile lor, se simt foarte bine în România și revin cu plăcere ori de câte ori au ocazia. Polonezii până astăzi sunt recunoscători pentru ospitalitatea pe care au manifestat-o românii față de ei în anii războiului, când sute de mii de refugiați au fost primiți în România. Unii au petrecut aici șase ani.

DSC_0004Polonezii nu au uitat nici faptul că România a permis tranzitarea tezaurului Poloniei pentru a fi pus la adăpost de invazia hitleristă. Simpatia față de România se manifestă și prin faptul că tot mai mulți polonezi învață limba română, fapt constatat cu ocazia vizitei la Cracovia. Felician Pop a vorbit apoi despre ultima sa carte, ”Turn desfrunzit” și necesitatea de a citi. ”Omul cel mai tare în lumea aceasta, este cel care se hrănește din puterea cărților. Cu cât citești mai mult, cu atât devii un om mai bun”, a spus acesta. A împărtășit o serie de aspecte legate de citit din tinerețea lui. ”Prin faptul că scriem, demonstrăm că nu am trăit degeaba și am lăsat ceva în urma noastră”. Felician Pop a mărturisit că pentru el lansarea cărții ”Turn desfrunzit”a fost precum botezul unui copil.

Despre noul număr al revistei colegiului, ”Profesia” a vorbit directorul dr. Vlaicu Popescu și prof. Cornelia Bălan Pop care și-a prezentat și ultimele cărți ale sale lansate în 2014. Prof. Adina Ciutan, directoarea adjunctă a colegiului, în calitate de profesoară de limba română, a pledat pentru lectură și pasiunea de a scrie. ”Lectura ne face mai buni, mai bogați spiritual, ne ajută să ne formăm ca personalități”.

Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, referitor la tinerețea lui și faptul că ocupă această funcție atât de importantă a spus că nu contează câți ani ai ci contează ce faci concret în viață. Centrul Județean Satu Mare promovează numeroase proiecte culturale în parteneriat cu școli și instituții din Ucraina. Personal a contribuit la relansarea cenaclului pentru tineret Alfazet care funcționează cu 4 secțiuni. Laszlo Robert a pledat pentru promovarea tinerilor, situație în care trebuie să primeze competența fiecăruia. Personal dorește să combată credința că Satu Mare este un deșert cultural.

DSC_0001Au mai vorbit poetul Ioan Andreica, conducătorul cenaclului ”Arte frumoase”. El a prezentat antologia ”Armonii de toamnă”, carte lansată recent la Biblioteca Județeană și Vasile Nechita, despre rolul cărții în alegerea profesiei. ”Este foarte important ca să ne alegem meseria pe care o dorim și o practicăm cu plăcere. Cu ajutorul cărților elevii pot să-și facă o bună orientare profesională”, a spus el.

S-a concluzionat că lectura dă o mai solidă încredere elevilor în forțele proprii, dă un impuls în educația personalității fiecăruia. Prin lectură adunăm, pecum albina, spre folosul nostru și al celor din jurul nostru. Cornelia Bălan Pop a mărturisit că ”este minunat să poți citi într-o limbă străină. Prin traduceri poți face cunoscut mesajul unui autor străin în țara ta”. Prin lectură putem deveni mai selectivi, lectura ar putea deveni o pasiune așa cum a fost cândva, înaintea Internetului și a telefonului mobil.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 15, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.