Revoluția din Decembrie 1989 la Satu Mare, în expoziția fotoreporterului Gheorghe Iancu

DSC_0002Marți, 16 decembrie în holul de la etajul Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare a avut loc deschiderea expoziției de fotografie intitulată ”Revoluția în imagini” a fotoreporterului sătmărean Gheorghe Iancu. Expoziția a fost organizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Autorul celor peste 50 de imagini expuse, Gheorghe Iancu a lucrat mulți ani ca fotoreporter la ”Cronica Sătmăreană”, ”Szatmári Hirlap” și ”Gazeta de Nord-Vest”.

În zilele acelea, din decembrie 1989, din proprie inițiativă, Gheorghe Iancu a imortalizat cu aparatul său foto evenimentele care au avut loc la Satu Mare, când sătmărenii sătui de ”traiul bun” pe care-l asigura regimul totalitar, au luat cu asalt Palatul Administrativ și și-au ales o conducere locală în mod democratic. La deschiderea expoziției a vorbit autorul fotografiilor, Gheorghe Iancu, Teodor Curpaș, Rusu D.Voicu și avocatul Horea Ungur. Acesta din urmă a vorbit în fața numeroșilor elevi care au fost prezenți în număr mare despre evenimentele de atunci care în orice moment puteau deveni dramatice. Tineretul de astăzi se poate bucura că nu a cunoscut ”binefacerile”regimului totalitar.

DSC_0012

DSC_0003

DSC_0007

DSC_0006Cele peste 50 de fotografii color sunt astăzi adevărate documente istorice. Surprind mulțimea de manifestanți sătmăreni, purtând steaguri tricolore, din Piața 25 Octombrie, în fața Palatului Administrativ, manifestând împotriva regimului totalitar. În imagini apar și noii conducători aleși democratic la balconul Palatului Administrativ care vorbesc mulțimii din piață. Sunt expuse și primele ziare locale libere, ”Cronica Sătmăreană Liberă” și ”Szatmári Szabad Hirlap”, publicând primele hotărâri ale noii conduceri.

DSC_0005

DSC_0009

DSC_0013Gheorghe Iancu este un adevărat cronicar al Sătmarului din deceniul al șaptelea al secolului trecut. A participat la numeroase expoziții în București, Cluj, Oradea și bineânțeles Satu Mare. Expoziția sa ”Revoluția în imagini” se bucură de apreciere unanimă. Ea va rămâne deschisă până pe data de 16 ianuarie 2015.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 17, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.