”Însemne artistice în universul oșenesc”, un eveniment cultural reușit în capitala Țării Oașului

Duminică, 21 decembrie, în apropierea marii sărbători a Nașterii Mântuitorului, în sala Primăriei orașului Negrești-Oaș a avut loc un spectacol cultural excepțional, cu o participare selectă. Spectacolul a fost onorat de prezența primarului orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca. Un invitat special a fost Dan Variu, compozitor, de la Filarmonica din Cluj-Napoca. Moderatoarea evenimentului cultural a fost Mihaela Grigorean, profesoară la Liceul Teoretic Negrești Oaș, care i-a prezentat pe primii participanți, pe colindătorii din Bixad îndrumați de profesoara Irina Man. Aceștia au interpretat colinzi tradiționale ale zonei, transmise din generație în generație.

DSC_0006Au răspuns invitației o serie de oameni de cultură, legați într-un fel de spiritulitatea Oașului: prof. dr. Alexandru Zotta, directorul editurii Citadela din Satu Mare, Aurel Pop, poetul Ioan Nistor, scriitoarea Ana Cicio și alții. În cuvântul său dr. Alexandru Zotta a vorbit despre mesajul ce se degajă din tablourile unui fiu al Oașului, pictorul Vasile Pop Negreșteanul. Vorbitorul a mărturisit că Țara Oașului i-a prilejuit timp de 40 de ani numeroase întâlniri cu viața sprituală din această parte a țării, numind manifestarea la care asistă una emblematică. El a arătat că Vasile Pop Negreșteanul este un pictor al prezenței umane în Oașul foarte ospitalier. Tot acestui spațiu geografic îi sunt caracteristice strigăturile, care exprimă diferite stări sufletești. Oașul de-a lungul vremii a dat multe valori și în arta cultă, în pictură, literatură și alte domenii de creație.

DSC_0004

DSC_0007Dan Variu, invitatul special a sosit de la Filarmonica din Cluj Napoca. El este absolvent al Academiei de muzică din Cluj Napoca în prezent doctorand al acestei instituții. El a vorbit despre o frumoasă baladă, creația sa, care are ca temă o situație dramatică dintr-o perioadă istorică când un oșan a fost nevoit să-și vândă mireasa la turci. Această creație autentică îmbină în mod fericit muzica oșenească cu muzica orientală și muzica contemporană. Balada a fost interpretată de către Filarmonica din Cluj și a fost urmărită pe o înregistrare. Publicul a apreciat aplaudând creația artistului sătmărean.

DSC_0014În cuvântul său, directorul Muzeului Țării Oașului, Remus Vârnav, s-a referit la contribuția unui alt reprezentant al culturii Țării Oașului, Iacob Pop, cel care a publicat numeroase lucrări de etnografie. Remus Vârnav a elogiat creația lui Dan Variu, care deși originar dintr-o altă parte a județului, zona Codrului, a reușit în creația sa să surprindă esența muzicii oșenești.

Poetul Ioan Nistor, fiu al Țării Oașului, s-a referit la marile valori prin care această zonă a țării este cunoscută în lume și anume, danțul, muzica, broderiile și arhitectura, toate de o valoare excepțională. Ioan Nistor a amintit un fapt mai puțin cunoscut și anume că marele cărturar Dariu Pop a scris o Simfonie a Țării Oașului iar anul viitor, în luna martie se vor împlini 50 de ani de la moartea cărturarului. S-a mai făcut referire la Ion Chioreanul Oaș, cel care a înregistrat peste 150 de cântece din zona Oașului, cântece care au fost cântate în secolul al XIX-lea și sunt de mare valoare documentară. Tot Ioan Chioreanul Oaș, a scris 32 de cărți, dintre care cinci dedicate Țării Oașului. Ar fi foarte bine dacă aceste cărți s-ar putea reedita, fiindcă ele constituie un prețios tezaur de cultură.

DSC_0013Scriitorul Nicoară Mihali a vorbit despre ”Strigătura și dansul ideilor”, ”Timpul oșenesc„ al lui Vasile Pop Negreșteanu pecetluit în desen, pictură și fotografie și „Rememorările pentru eternitate” ale folcloristului Iacob Pop din Bixad.

Scriitoarea Ana Cicio a făcut referire la spiritualitatea Oașului în general, Aici, a spus ea, parcă și timpul curge în ritm de tropotită. Oșenii poartă cheia vechilor mistere dacice. Vechile simboluri moștenite din generație în generație sunt vii și în zilele noastre. Vorbitoarea a dat ca exemplu vechiul colind al vulciucului.

DSC_0009

DSC_0010Primarul orașului Negrești, Aurelia Fedorca i-a felicitat în încheiere pe toți cei care și-au adus contribuția la reușita serii, pe toți care cultivă și duc mai departe spiritualitatea oamenilor din Oaș. Aurelia Fedorca a dorit tuturor participanților un Crăciun fericit, multe bucurii alături de cei dragi și ”La mulți ani!”. De menționat că inițiatorii evenimentului au fost profesorii Mihaela și Marin Grigorean de la Liceul Teoretic Negrești-Oaș, cu sprijinul Primăriei Negrești-Oaș.

DSC_0015

DSC_0019Cei mai tineri artiști plastici care și-au expus cu acest prilej creațiile au primit cadouri de la Moșul. Printre realizatorii picturilor frumoase i-am remarcat pe: Maria Zbona, Alin Hotca, Dan Teodoru, Flavia Ardelean, Vlad Țiplea, Teodora Homorozan, Larisa Pop, Cristina Handrău, Antonia Lohan, Ioana Frata și Paula Dan.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 22, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.