Prima ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, Carei 2014

Careienii au avut parte duminică seara de un spectacol inedit, oferit de cei peste 120 de colindători veniţi din toate părţile judeţului şi chiar de pe valea Chioarului. O seară magică, de neuitat pentru toţi cei prezenţi,o seara care ne-a transpus preţ de trei ore în vremea copilăriei noastre.

22Duminică, 21 decembrie, Sala Cavalerilor din castelul Karolyi a fost gazda primei ediţii a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, organizat de Asociaţiunea Astra, Despărţământul Carei,în parteneriat cu Direcţia de Cultură Carei. Prin acest festival, Despărţământul ASTRA Carei  a dorit să pună in lumină datini şi obiceiuri locale,din toate satele înconjurătoare, dar şi din alte zone ale judeţului şi să le redea în faţa careienilor.

Într-un frumos decor al gospodăriei ţărăneşti din prag de Ajun, careienii prezenţi la eveniment au petrecut o seară magică, vrăjiţi de obiceiurile şi datinile păstrate cu sfinţenie de sătenii veniti în număr mare la această manifestare. Au onorat cu prezenţa Felician Pop, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Adrian Ştef, Robert Laszlo,directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, comandantul Poliţiei Municipale Carei, Dănuţ Coşarcă, consilieri locali.

Colindătorii au fost primiţi de Daniela Ciută, preşedinte fondator al Despărţământului Astra Carei şi Adrian Stefănuţi, referent la Direcţia de Cultură Carei. În deschidere, corul ASTRA Careiană a interpretat câteva colinde tradiţionale,pe patru voci, după care scena a aparţinut purtătorilor tradiţiilor populare româneşti.

Un excepţional moment, regăsit de altfel în fiecare gospodărie din Scărişoara Nouă, a aparţinut grupului ,,Moţ – TRUP şi SUFLET’’, coordonat de profesoara Rodica Jurj, care surprinde în mod plăcut de fiecare dată cu evoluţiile sale atent pregătite. Peste 20 de scărişoreni au adus în faţa publicului felul în care ştiu ei să îşi petreacă seara de Ajun, cu tot ceea ce presupune aceasta. O gospodărie veritabilă a fost adusă în scenă,cu toate generaţiile şi obiceiurile moştenite din moşi strămoşi. Momentul a fost unul interactiv,în care fiecare a depănat amintiri din copilărie, iar generaţia tânără a învăţat colindul străbun.

A urmat apoi un grup de colindători venit din Pişcolt, format din copii mai mici şi mai mari, însoţiţi de profesoara Angela Giurge. Elevii de clasa a VIII-a, înzestraţi cu abilităţi teatrale, câştigând Premiul pentru cea mai bună piesă din cadrul Festivalului de teatru Rotaract pentru elevi  din acest an de la Satu Mare. Costumaţi într-un mod original, ei au prezentat la Carei o scenetă hazlie, intitulată ,,Lumea’’, care scoate în evidenţă căderea în păcat a lui Adam şi Eva, urmările păcatului strămoşesc şi promisiunea unui Izbăvitor, prin naşterea lui Iisus Hristos.

Mai apoi, scena a aparţinut colindătorilor din Lucăceni, demni urmaşi ai marelui patriot, memorandistul  Vasile Lucaciu. Satul are o bogată activitate cultural datorită implicării inimoasei Mirela Horgoş, care coordonează Ansamblul ,,Urmaşiii lui Lucaciu’’, format din elevi de toate vârstele.  Îmbrăcaţi în frumoasele lor porturi tradiţionale tinerii lucăceneni au redat obiceiuri ca Steaua, Capra, şi au cântat frumoasele colinde tradiţionale. Mulţi s-au simţit ca pe vremea copilăriei, privindu-i şi ascultându-i.

Surpriza serii şi a Festivalului a fost prezenţa binecunoscutei soliste de muzică populară  din Ţara Oaşului- Ţara Dacilor liberi, Maria Tripon. Domnia sa a  venit tocmai  de la  Cluj, de un alt festival, pentru a onora cu prezenţa prima ediţie a Festivalului de Datini şi obiceiuri de Crăciun de la Carei. Şi cum Maria Tripon este un om cu suflet mare, nu a venit singură,ci a venit  însoţită de grupul Flori de Cântec Românesc, format din interpreţi ai cântecului popular din diverse  zone folclorice. Rafila Bărbos şi Vasile Pop au reprezentat  zona Chioarului, Onişor Pop, zona Lăpuşului, Nicu Pop, zona Codrului iar Radu Pop, zona Fisulaş.

Concertul oferit de aceşti rapsozi ai cântecului popular, fără ajutorul instrumentelor ci  doar cu vocea lor încărcată de dragoste de cânt şi căldura sufletească,a impresionat până la lacrimi asistenţa, mai ales în  momentul în care Rafila Bărbos a dat glas unei pricesne  despre mamă.

Aplauze la scenă deschisă au răsplătit prestaţia de înaltă ţinută artistica a magilor sosiţi la Carei,în prag de Crăciun şi An Nou. Amintirea acestor momente  va rămâne pentru mult timp întipărită în memoria celor care au avut inspiraţia să participe la seara de colinde.

Izvor nesecat de poveşti uluitoare şi cutume păstrate cu sfinţenie, comunitatea de moţi din satul Ianculeşti a fost reprezentată de Grupul ,,Colindătorii Ianculeştiului’’ care a provocat audienţa la un exerciţiu de imaginaţie, prin intermediul căruia a fost dat timpul înapoi pentru a vedea bucuria cu care moţii primeau cetele de colindători.

Programul lor a debutat cu ecoul tulnicelor din Apuseni cu care se chemau băieţii la colindat. Coordonaţi de către Ciprian Chiorean, delegatul sătesc şi prof. Valentin Sorian, grupul de moţi au cântat imnul moţilor şi câteva colinde tradiţionale ca ,,Veniţi la Viflaim’’, după care câţiva tineri talentaţi au prezentat  sceneta ,,Craii’’, obiceiul  adus din Apuseni, păstrat  nealterat, şi  care este modul prin care se aduce în casele moţilor vestea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Finalul a aparţinut colindătorilor moţi din Marna Nouă, coordonaţi de prof.Viorica Tomai şi Amalia Rus. Au evoluat grupul de colindătoare femei şi lelea Victoria de la gară, o interpretă neîntrecută a obiceiurilor străbune, care a primit colindătorii cu bucatele tradiţionale, cozonaci, mere, nuci. Nu au lipsit nici tinerii cu Steaua sau cu Capra.

Festivalul de Datini şi obiceiuri de Crăciun, prima ediţie, s-a încheiat cu o colindă tradiţională, cântată împreună cu publicul. Organizatorii au oferit Diplome pentru fiecare coordonator al grupurilor ce au evoluat dar şi pentru Bogdan Georgescu,directorul Direcţiei de Cultură Carei şi Doina Măceşan de la postul local al Radio Transilvania.

Ecourile festivalului au ajuns deja şi în alte locuri mai îndepărtate şi nici bine nu s-a încheiat că s-au anunţat grupuri pentru ediţia de anul viitor.

Buletindecarei.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 23, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.