A apărut numărul 4 al revistei “Omenia”, a Federației Naționale “Omenia” a Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor din România

Ne-a parvenit la redacție prin bunăvoința domnului Lucian Marișca, directorul Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor Satu Mare, nr. 4 (24) al publicației ”Omenia”, revistă trimestrială a Federației Naționale “Omenia” a Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor din România, redactor șef fiind economistul Ilie Șopandă. Revista este în al șaselea an de apariție și ca de obicei are un sumar foarte bogat și variat.

DSC_0001Printre colaboratori se numără sociologul Ionuț Ardelean, care în articolul ”Nimic pentru noi, fără noi” scrie despre aderarea Federației Naționale Omenia a C.A.R.P-urilor din România la AGE Platform Europe cu drepturi depline. Cu acest prilej președintele Federației ing. Gheorghe Chioaru, care a fost ales președintele de onoare al revistei, a dat un interviu prin care a făcut cunoscută activitatea în anul 2014 a celor 137 de case de ajutor reciproc pe care le reprezintă, care numără 1.400.000 de membri. Tot legat de acest eveniment, revista publică un material interesant referitor la întrebarea: ”De ce este nevoie de sprijinirea mediilor prietenoase tuturor vârstelor?”.

Din pana Irinei Andrei aflăm știri interesante despre ședința Comitetului Director al C.A.R.P. Iași, care numără peste 16.000 de membri și este condusă de Elena Ungureanu. Cu ocazia acestei ședinței a Comitetului Director a avut loc un schimb de experiență, o informare reciprocă a caselor de ajutor reciproc a pensionarilor. Cu acest prilej au fost vizitate de către participanți obiectivele turistice ale orașului ”celor șapte coline”, Iașul.

La rubrica de informații utile, economistul Olivio Cicerone publică date importante privind arhivarea documentelor CARP-urilor, cele contabile păstrându-se 10 ani, în schimb statele de plată, dosarele personalului angajat, se părtrează conform Legii Arhivelor Naționale 50, respectiv 70 de ani.

Din experiența Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor revista prezintă pe ceea a Pensionarilor ”Milcov” Focșani în frunte cu președintele Sandu Ploscaru, Cugir, președinte Vistian Blaga și Ploiești. Prezentarea CARP Focșani este practic o microminografie a acestei unități, realizate de prof. Vasile Tibria, din anul înființării, 1953 până în zilele noastre.

Asistentul social Milena Tomescu ne informează că de 24 de ani, de 1 Octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, un eveniment de mare importanță pentru vârstnici, dar și pentru tineri. Aflăm de la semnatara articolului ce manifestări au fost organizate în București cu acest prilej, printre altele întâlnire cu personalități politice, distribuirea de pachete, acordarea de ajutoare nerambursabile, participarea la un spectacol la care au evoluat nume mari ale muzicii populare românești. Tot Milena Tomescu semnează articolul referitor la ”Modele sociale în statul bunăstării”, punând accent pe pilonii principali al acestui stat în care intră și toate tipurile de servicii sociale destinate acoperirii nevoilor unor grupuri defavorizate.

Un personaj de legendă, asta a fost Maria Magdalena Hamza, celebrul ghid al Retezatului. Ea a fost numită de Marin Preda ”Regina munților”, care a călăuzit în timpul Primului Război Mondial trupele române aflate în încleștare cu inamicul, fiind decorată pentru curajul ei cu Virtutea Militară. Irina Andrei trece în revistă principalele momente din viața acestei luptătoare solitare, până la moartea ei care a survenit în 1955. Aceeași autoare ne face cunoscut cu cel mai mare jazzman și compozitor român care a fost János Körösi. El s-a stabilit în 1969 în SUA unde a fost apreciat pentru tehnica sa remarcabilă și rafinamentul armonic. Compozițiile sale au la bază cântecele populare românești și maghiare. El a fost votat al 53-lea din 100 în cadrul clasamentului ”Mari români”.

O problemă de mare actualitate o reprezintă în prezent Cardul național de asigurare de sănătate. Despre tot ce trebuie să știți despre acest card scrie dr. Laura Eleni Nedelescu. Cardul are o valabilitate de 5 ani, conține principalele date de identificare a asiguratului, se activează de către medicul de familie.

Rubrica ”Repere turistice” ne călăuzește în minunatele ținuturi ale Mehedințului, ”un ținut făcut dar nouă de către Dumnezeu”. Ilie Șopadă ne călăuzește pașii prin acest ținut trecând în revistă importante minumente istorice și ale naturii care merită vizitate.

În peisajul revuistic, revista ”Omenia” ocupă un loc de cinste. Poate fi citită și online pe www.fn-omenia.ro.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 31, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.