Dr. Eugeniu Avram: Situația de urgență de la Carei necesită adoptarea unor măsuri excepționale

În data de 2 ianuarie 2015, la ora 12.00 s-a convocat ședința extraordinară a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență, în legătură cu gravele defecțiuni ale sistemului de alimentare cu energie electrică din municipiul Carei, începând cu data de 30 decembrie 2014, de la orele 20.23 când a apărut prima problemă.

IMG_0008La ședință au participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, subprefectul județului, Altfatter Tamás, primarul municipiului Carei, Kovács Eugen, directorul Electrica Distribuție Transilvania Nord – Satu Mare, Mircea Tămaș, precum și membrii Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare.

Primarul municipiului Carei, Kovács Eugen, a arătat că în prezent 50% din oraș nu are curent electric, ceea ce reprezintă peste 3.500 de locuințe, prin urmare circa 10.000 de careieni nu au curent electric de 48 de ore. „Nu este vorba numai de iluminatul public, la acesta se adaugă centralele termice care nu pot funcționa. Oamenii stau în frig și au venit la Primărie, dar nu-i vina primarului. Cei de la Electrica au fost prezenți la datorie, am primit ajutor și din județele Bihor și Maramureș, atât pentru găsirea defecțiunilor și cât și remedierea grabnică a acestora. Rog careienii și pe această cale să încerce să folosească cât mai puțin curent ca să nu suprasolicite rețeaua electrică. Este o situație atât de gravă încât se poate repeta, de aceea este importantă informarea populației cu ceea ce se întâmplă. La ora actuală nu știm când va fi curent la Carei. Este important ca Apaservul când lucrează la conductele de apă să conlucreze cu Electrica. Cablurile din Carei sunt vechi din anii 1970, s-au copt, sunt pe terminate”.

Directorul Electrica Distribuție Transilvania Nord – Satu Mare, Mircea Tămaș, a informat că prima problemă a apărut în 30 decembrie, la ora 20.30 minute, iar în 31 dimineața s-a deplasat o echipă de electricieni pentru defectoscopie, s-a reușit realimentarea sistemului, iar în 31 decembrie, la ora 13.57 a apărut o altă defecțiune, la 20.15 au apărut altele. S-au înregistrat avarii la 29 posturi de transformare. „Oamenii s-au mobilizat, se lucrează în prezent, s-au pus în tensiune cablurile de rezervă, dar și acestea au căzut din nou. Am alimentat toată zona, se lucrează cu toate echipele și vom încerca pe rând să alimentăm toți consumatorii”, a precizat Mircea Tămaș.

Prefectul dr. Eugeniu Avram a spus: ”Îmi doresc să știm concret ce-i de făcut. Să răspundă cei care nu și-au făcut datoria. Îi înțeleg pe cei care mă sună, sunt probleme foarte grave pentru care avem obligația să știm ce se întâmplă, de aceea este nevoie de un dialog permanent interinstituțional. Am fost la fața locului să văd cu ce putem ajuta, de aceea cer tuturor membrilor Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență, ca fiecare în domeniul lui să stăpânească situațiile apărute și să fim informați reciproc pentru a ne putea coordona unitar. Este nevoie să adoptăm măsuri de urgență ca oamenii să aibă lumină și căldură în casă, în cel mai scurt timp. Electrica Satu Mare a muncit și muncește în prezent în condiții foarte grele pentru care le mulțumesc. În perspectivă apropiată, este nevoie de două măsuri urgente, prima, să remediem situația grea cu care se confruntă careienii și a doua, să eleborăm unui Plan de măsuri județean pe termen lung pentru ca astfel de situații să nu se producă și în alte localități ale județului”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 2, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.