La Muzeul Județean s-a deschis expoziția artistului plastic italian Antonio del Donno

Joi, 8 ianuarie 2015, la Muzeul de Istorie al Județului Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de pictură a artistului postmodern Antonio del Donno, o mare personalitate a artei europene. După ce expoziția a fost vernisată, în toamna anului 2011, la Oradea, apoi la Baia Mare, expoziția artistului a poposit la Satu Mare.

DSC_0098În calitate de gazdă, dr. Liviu Marta, directorul Muzeului de Istorie Satu Mare i-a salutat pe numeroșii iubitori de artă prezenți la eveniment. Se speră ca muzeul sătmărean să aibă un nou an bun pe tărâm expozițional, chiar mai bun decât anul trecut, când s-au înregistrat 87.000 de vizitatori, ceea ce a însemnat o dublare a numărului vizitatorilor față de anii precedenți.

A vorbit dr. Felicia Grigorescu, care a prezentat câteva date biografice și de creație a artistului italian. Este un prilej de bucurie pentru sătmăreni să poată viziona expoziția  care cuprinde 28 de lucrări care reprezintă o selecție sintetică din creația artistului. Inițiativa de a găzdui această expoziție aparține directorului Muzeului de Istorie Satu Mare, a dr. Liviu Marta, ca urmare a bunelor relații pe care le are cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și Muzeul de Artă din Baia Mare, instituții care au găzduit anterior expoziția.

DSC_0100Antonio del Donno s-a născut la 27 noiembrie 1927, la Benevento în Italia. După ce a studiat la Colegiul Tehnic din Benevento, s-a transferat la Academia de Arte Frumoase din Napoli. Și-a început cariera în anii ’50, găsindu-și consacrarea zece ani mai târziu. De-a lungul anilor a realizat peste 1.000 de opere de artă, atât picturi cât și sculpturi. Două din sculpturile sale, evangheliile în lemn, sunt expuse la Muzeul de la Vatican. Operele sale sunt expuse în peste 70 de țări, în Europa, America de Nord și Japonia. În orașul natal Benevento, artistul a deschis un muzeu în 2008 care îi poartă numele, muzeu care cuprinde majoritatea operelor sale.

Tablourile expuse la Satu Mare sunt realizate într-o tehnică mixtă, câteva pe pânză și cele mai multe pe hârtie. Predomină motivele geometrice, în amestec cu aspecte ale naturii, căi ferate, poduri, tuneluri interpretate în stil propiu. În esență, artistul prezintă o artă abstractă cu un rafinament în utilizarea culorilor și liniilor. Prezintă o originalitate a formei, cu structuri nuanțate, prezintă o pictură de mare prospețime. Artistul știe să reducă realitatea la formele de bază ale geometriei, este fără îndoială un reprezentant de marcă al artei europene. Operele artistului italian fascinează prin pictura lui originală și creativitatea fără margini.

DSC_0090

DSC_0091

DSC_0093

DSC_0094

DSC_0092

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 8, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.