Pe 15 ianuarie este sărbătorită nașterea lui Mihai Eminescu, poet național și universal

15 ianuarie este ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale a României. An de an, această zi este sărbătorită fiindcă este ziua de naștere a omului de geniu care a exprimat ca nimeni altul sufletul țării și al neamului său. Marele istoric Nicolae Iorga, referindu-se la sărbătorirea poetului spunea: ”A sărbători pe Eminescu, acesta cuprinde datoria de a trăi o viață ca el: viața unui om care nu s-a vândut nimănui, care nu s-a folosit nici de munca, nici de spiritul altora, care s-a oferit jertfă poporului său. Acesta înseamnă acceptarea, fără un cuvânt de potrivire, a muceniciei absolute”.

eminescuÎn anul 1919, la împlinirea a 30 de ani de la moartea poetului, Garabet Ibrăileanu îl evoca astfel pe autorul Luceafărului: ”Eminescu este o apariție aproape inexplicabilă în literatura noastră. El a căzut în sărmana noastră literatură ca un meteorit din alte lumi”. La rândul său, George Călinescu, un exeget al creației eminesciene constata că: ”Opera lui Eminescu crește cu toate rădăcinile în cea mai plină tradiție și este o exponentă deplină, cu toate aspectele romantice, a spiritului autohton”.

Spiritul național, continuarea specificului artistic românesc nu se opun la Eminescu receptării ideilor culturii europene. Eminescu a fost influențat de Kant, de Schopenhauer. A studiat operele filosofilor greci: Herodot, Platon, Aristotel și a gânditorilor moderni: Descartes, Spinoza, Leibniz, Berkeley și Hegel. A dezbătut idei în lumina teoriilor lui Kant și Schopenhauer, spațiul și timpul, viața ca vis, problema cunoașterii și a morții, (Scrisoarea I, Împărat și proletar, Luceafărul, Rugăciunea unui dac).

Problematica geniului este dezbătută de poet din perspectiva filosofiei lui Schopenhauer. Cunoașterea lumii este acceptabilă numai omului de geniu, singurul capabil să depășească sfera strâmtă a subiectivității.

Mihai Eminescu se identifică cu spațiul și timpul poporului său, trăiește istoria, tradiția, destinul neamului românesc, printr-o contopire a ”geniului individual”. Eminescu evocă eroii naționali, mai ales pe aceia care au purtat cu ei conștiința continuității neamului.

Eminescu a lănsat și un bogat material folcloric, culese de el sau copiate din culegerile altora. A prelucrat folclorul ca și pașoptiștii dar, în același timp este și un inovator. George Călinescu constată că Eminescu ajunge la acel ,,folclor savant”. Predilecția poetului pentru forma populară face versul cristalin, muzical, cu o tonalitate unică. Filologii sunt de părere că de la Eminescu încoace, se scrie și se vorbește altfel.

Un rol deosebit în poezia sa au sinonimele. Eminescu caută termenul cel mai potrivit și mai pur, în funcție de cerințele imaginii. Metafora este consecventă, puternică și pură: ”Alpi cu frunțile de gheață”, ”Noaptea mea de patimi”, ”Stelele nasc umezi pe bolta senină”.

Natura lui Eminescu este văzută în ”ipostaza feminității”, de iubită, logodnică sau mireasă. Luna este investită cu maiestatea feminină: ”regina nopții, moartă”, ”lună tu, stăpân-a mării”, ”sfântă regină”. Pădurea apare și ea în ipostază feminină, chemându-și iubitul: ”O rămâi, rămâi la mine/ Te iubesc atât de mult!”. Natura are gesturi tandre, ca femeia însăși. Tudor Vianu consideră că poetul se refugiază în natură și ”aceasta nu rămâne fără ecou la durerile lui”.

În creația eminesciană putem descoperi o natură proaspătă și bogată și o natură grea, arhaică, arhaică gigantică (Gemenii, Memento mori), o natură a cețurilor nordice (Diamantul Nordului, Geniu pustiu) sau cu elemente siderale (Luceafărul, Sărmanul Dionis).

Odată cu procesul de întunecare a poetului, culorile se estompează iar trăirile iubirii sunt tot mai abstracte, natura se învăluie în taine, codrul devine împărat slăvit iar marea leagănul somnului și al morții.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 13, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.