Parlamentul European permite statelor să interzică organismele modificate genetic

Parlamentul European a aprobat, marţi, o propunere legislatică care permite statelor membre să restricţioneze sau să interzică deplin cultivarea recoltelor care conţin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar dacă acest lucru este permis la nivel european.

omg-1Potrivit unui comunicat al PE, europarlamentarii au adoptat, marţi, în sesiunea plenară de la Strasbourg, o nouă legislaţie „care permite statelor membre UE să restricţioneze sau să interzică deplin cultivarea recoltelor care conţin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar dacă acest lucru este permis la nivel UE”.

Propunerea legislativă, agreată informal de PE şi Consiliu în decembrie, fusese pusă pe agendă iniţial în 2010, dar a fost deblocată abia după patru ani, din cauza dezacordului dintre statele membre care favorizează OMG şi cele care se opun.

„Acest acord va oferi mai multă flexibilitate pentru statele membre care vor să restricţioneze cultivarea OMG pe teritoriul lor. Va reprezenta un punct de referinţă într-o dezbatere care este departe de a fi încheiată între poziţiile pro şi contra OMG”, a declarat raportorul belgian Frédérique Ries (ALDE).

”În ceea ce priveşte viitorul, am încredere în promisiunea Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a întări procesul democratic privind OMG în Europa şi de a se asigura că cercetarea este cu adevărat independentă”, a mai spus Ries.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 13, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.