Mihai Eminescu, omagiat la Satu Mare de Ziua Culturii Naționale

În ziua de 15 ianuarie, când se împlinesc 165 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, numeroși oameni de cultură, poeți, scriitori și elevi sătmăreni și-au dat întâlnire la bustul marelui poet din fața colegiului care îi poartă numele. Aici profesorul Ioan Pop, directorul Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru toți românii. A făcut referire la faptul că liceul din Satu Mare a fost primul liceu din țară care a adoptat numele poetului național și l-a acceptat ca patron spiritual după Marea Unire.

DSC_0118A mai vorbit despre însemnătatea acestei zile și ce înseamnă pentru noi românii Mihai Eminescu profesorul, poetul și realizatorul TV Teodor Curpaș. Au avut scurte intervenții consilierul Felician Pop, poetul Gheorghe Crețu care a amintit despre trecerea în eternitate cu o zi în urmă a poetului Ion Bala. Au mai vorbit scriitorii Cornelia Bălan Pop și Vasile Bărbuș Crățu. În semn de omagiu au fost depuse jerbe de flori la bustul poetului din partea Colegiului Național care îi poartă numele și a mai multor instituții de cultură. Într-o atmosferă de profundă reculegere, Octavian Bud și Georgeta Govor au interpretat câteva piese muzicale adecvate momentului.

DSC_0090

DSC_0093

DSC_0098

DSC_0096

DSC_0102Omagierea poetului național a continuat în holul colegiului, la bustul poetul amplasat aici. Mai mulți elevi ai colegiului au prezentat un frumos program artistic. S-au recitat versuri din lirica eminesciană și au fost interpretate câteva cântece. Surpriza evenimentului cultural l-a constituit prezența col.(r) Vasile Rus care s-a adresat tinerei generații, arătând ce înseamnă pentru el și poporul român spiritul eminescian. El a recitat o poezie scrisă special pentru acest eveniment. ”Eminescu este veșnic, este Luceafărul poeziei românești. Eminescu este dulcea limbă pe care-o rostesc și o poartă în suflet toți românii”, a spus colonelul (r) Vasile Rus. Directorul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, profesorul Ioan Pop, l-a prezentat pe Vasile Rus drept un exemplu de urmat pentru tânăra generație. Faptele lui, participarea la războiul mondial, tot ce a construit în cursul activității sale ca și cadru militar activ, creația sa poetică îl recomandă.

DSC_0110

DSC_0111

DSC_0107

DSC_0113A mai vorbit în fața profesorilor și a zecilor de elevi consilierul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Felician Pop, a cărui creație poetică îl recomandă. ”Ne mândrim cu faptul că avem în orașul nostru primul liceu românesc care poartă numele marelui poet. Deși Eminescu nu a trecut prin Satu Mare, a menționat în scrierile sale că în părțile sătmărene se vorbește cea mai curată limbă românească”, a spus Felician Pop. S-a amintit apoi despre pierderea ireparabilă a culturii sătmărene, cu o zi înainte, când a încetat din viață poetul Ion Bala, conducătorul cenaclului literar Afirmarea, fost elev al acestei școli. Programul artistic s-a încheiat într-o atmosferă de profund respect față de cel care pe drept cuvânt este numit Luceafărul Luceafărul spiritualității românești. Cinstirea lui va dăinui peste veacuri atâta timp cât va exista acest popor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 15, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Mihai Eminescu, omagiat la Satu Mare de Ziua Culturii Naționale

  1. despre zilele culturii maghiare de la Carei postati repede dar despre ziua culturii nationale si manifestarea de la Carei a despartamantului Astra in memoria lui EMINESCU treceti fugitiv de parca romanii din Carei ar fi ciumati.
    Nu uitati ca ziua culturii maghiare din CArei se face pe banii primariei adica si ai romanilor dar spectacolul din 15 ianuarie al Astrei a fost realizat pe baza de voluntariat…sa fie acesta motivul evitarii …?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.