247 fapte de natură penală şi 2.772 fapte de natură contravenţională, constatate de jandarmii sătmăreni în anul 2014

Vineri, 16 ianuarie a.c., începând cu ora 11.00, la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare a avut loc o conferinţă de presă susţinută de inspectorul şef al unităţii, colonelul Vasile Bocea şi purtătorul de cuvânt al unității, căpitanul Camelia Lucuţ, care a avut ca temă prezentarea activităţii desfăşurate şi a rezultatelor obţinute de Jandarmeria Satu Mare în anul 2014.

DSC_0090Obiectivul prioritar al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare în anul 2014 a fost acela de a asigura un climat de ordine şi siguranţă pentru cetăţenii întregului judeţ. Pentru ducerea la îndeplinire a acestui obiectiv, jandarmii sătmăreni au executat în cursul anului 2014, peste 4.455 misiuni specifice.

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel: 3.375 misiuni de menţinere a ordini publice; 445 misiuni de asigurare a ordinii publice; 272  acţiuni de restabilire a ordinii publice; 224 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii și pentru efectuarea unor acte procedurale; 149 misiuni de punere in aplicare a mandatelor de aducere.

Conform prevederilor legale în vigoare, în anul 2014 Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare a asigurat paza şi protecţia unui număr de 18 obiective. În vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a şedinţelor de judecată, în perioada analizată, s-a asigurat şi menţinerea ordinii interioare necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti în 13 săli de judecată. Totodată jandarmii sătmăreni au asigurat paza şi protecţia transporturilor speciale, de bunuri şi valori precum şi a transportului corespondenţei clasificate, astfel: 19 transporturi de produse cu caracter special în beneficiul I.J.J. Satu Mare şi 157 transporturi de bunuri şi valori.

În urma executării acestor misiuni, la nivelul I.J.J. Satu Mare, au fost constatate un număr de 247 fapte de natură penală şi 2772 fapte de natură contravenţională. Din cele 247 fapte de natură penală, 70 au fost constatate în mod independent şi 177 în sistem integrat cu poliţia. Din totalul de 70 fapte de natură penală constatate în mod independent, 61 au fost săvârşite şi constatate în mediul urban şi 9 au fost săvârşite şi constatate în mediul rural.

Cu ocazia infracţiunilor constatate în anul 2014, au fost identificaţi 81 de făptuitori (72 în mediul urban şi 9 în mediul rural). Dintre infracţiunile constatate independent de jandarmi în cursul anului trecut, amintim: furturi de diferite bunuri, oferirea spre vânzare de mărfuri contrafăcute, oferirea spre vânzare de mărfuri de produse piratate, tăiere ilegală de arbori, portul fără drept de obiecte periculoase, folosirea de instalații clandestine în scopul sustragerii de curent electric și furturi de energie electrică.

În domeniul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, personalul Jandarmeriei Satu Mare a constatat şi aplicat un număr de 2772 sancţiuni contravenţionale. Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate, 1924 sunt amenzi aplicate, reprezentând 69%, iar 848 sunt avertismente scrise, reprezentând 31%.

Inspectorul şef al instituţiei aduce mulţumiri presei sătmărene, jurnaliştilor acreditați, pentru corectitudinea şi imparţialitatea cu care au reflectat întreaga activitate a Jandarmeriei Sătmărene pentru concetăţenii noştri. Dorim să rămânem acelaşi colaborator deschis şi impartial al presei ca şi până acum.

Totodată colonelul Bocea Vasile, inspectorul şef al Jandarmeriei mulțumeşte sătmărenilor că au respectat recomandările făcute cu prilejul diferitelor evenimente cu public numeros desfăşurate pe raza judeţului Satu Mare.

Comanda Jandarmeriei sătmărene apreciază activitatea jandarmilor şi le mulţumeşte pentru implicare, pentru dăruirea şi loialitatea, pasiunea şi curajul, cinstea şi onoarea de care au dat dovadă.

II. In anul 2014, jandarmii sătmăreni au desfăşurat o serie de activităţi şi campanii preventiv- informative, recreative, acţiuni de voluntariat, acţiuni de prezentare a specificului Jandarmeriei, dar şi activităţi de reprezentare şi protocol.

O serie de activităţi au fost organizate în cadrul campaniei ”Jandarmeria pe înțelesul tuturor!”, campanie structurată pe trei componente, una de prevenire, una de informare şi una de dialog social.

Scopul acestei campanii a fost acela de a informa cetăţenii indiferent de vârstă și naţionalitate, asupra tipurilor de misiuni pe care Jandarmeria le îndeplineşte pentru siguranţa şi în folosul cetăţeanului atât la nivel local cât şi în afara graniţelor ţării, dar şi asupra rolului pe care Jandarmeria îl are în societate în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă pentru sătmăreni.

Pentru realizarea scopului propus au fost desfăşurate o serie de activităţi preventive cu elevii în şcoli, în tabere şcolare, atât în timpul şcolii, cât şi în vacanțe. Pentru a susţine demersul nostru informaţional, au fost distribuite elevilor o serie de materiale informative, au fost realizate exerciţii demonstrative şi activități de prezentare a materialelor din dotare, a tehnicii specifice Jandarmeriei.

În programul educaţional Şcoala Altfel am sprijinit unităţile de învăţământ, suținând activităţi preventive-informative demonstrative şi recreative.

Alături de activităţile preventive desfăşurate cu elevii din judeţul nostru, jandarmii sătmăreni s-au implicat în activităţi de voluntariat, în beneficiul copiilor bolnavi de boli maligne din judeţul Satu Mare, în cadrul programului de recuperare „Raza Speranţei, precum şi a tinerilor cu dizabilităţi, bolnavi de sindomul Werdig Hofmann.

Activităţile desfăşurate pentru aceşti copii sau tineri au avut menirea să  menţină o stare de bine, prin implicarea acestora în activităţi cu trăiri emoţionale intense. Au fost prezentate cu acest prilej o suită de exerciţii tactice şi demonstrative, copiii fiind implicaţi direct în desfăşurarea acestora.

Tot în cadrul acţiunilor de voluntariat se înscriu şi acţiunile de donare de sânge la solicitarea Centrului de Transfuzii Sangvine Satu Mare.

O misiune deosebit de importantă a revenit Jandarmeriei în anul 2014 cu prilejul sărbătoririi diferilor zile festive (Ziua Naţională a României, Ziua Imnului, Ziua Drapelului, Ziua Victoriei Revoluţiei, Ziua Eroilor, Ziua Armatei), când pe lângă asigurarea măsurilor de ordine publică, jandarmii au susţinut organizarea şi desfăşurarea festivităţilor.

Misiunile de menținere a ordinii publice

Cele 3375 de misiuni de menţinere a ordinii publice au fost organizate în sprijinul Poliţiei pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, constând în executarea de patrule mixte atât în mediul urban cât şi în mediul rural, în municipiul Satu Mare, oraşul Negreşti Oaş, Carei şi Tăşnad, localităţile din mediul rural arondate secţiilor de poliţie rurală. Totodată un obiectiv prioritar în anul 2014, a fost acela de a asigura un climat de ordine şi siguranţă publică în instituţiile de învăţământ precum şi în apropierea acestora, obiectiv atins prin  executarea unor  misiuni atât independent cât și în sistem integrat cu efectivele de poliţie.

Misiunile de asigurare a Ordinii Publice

Din cele  445 misiuni de asigurare a ordinii publice, 173 au fost executate la manifestări cultural-artistice, 7  manifestări de protest, 68  manifestări sportive, 4 vizite oficiale, 193 de misiuni  de asigurare a ordinii și liniștii publice atât premergător, cât și pe timpul desfășurării alegerilor Europarlamentare, parțial parlamentare, cele două tururi de scrutin privind  alegerile  Prezidențiale.

Dintre măsurile de ordine publică asigurate de jandarmi, le amintim pe cele de la manifestărilor dedicate zilelor localităţilor din judeţul Satu Mare, Sarbatoarea Câmpenească ”Sambra Oilor” – Huta Certeze, Festivalul Codrenesc „Oțeloaia”, Spectacolului Aeronautic la Aeroportul Internaţional Satu Mare, la manifestările dedicate Zilei Armatei, a Zilelor maghiarilor de pretutindeni, cu ocazia manifestărilor religioase dedicate Sfântei Maria, precum şi la alte manifestări.

Dintre manifestările sportive la care jandarmii au asigurat ordinea publică le precizăm pe cele din campionat de handbal masculin, baschet feminin şi volei feminin  al echipelor clubului C.S.M. Satu Mare, fotbal liga a II-a, a echipei C.S.F.C.Olimpia 2010 Satu Mare, precum şi la meciurile de fotbal din Cupa României – faza judeţeană.

Misiunile de restabilire a ordinii publice

Referitor la  misiunile de restabilire a ordinii publice, precizăm că, din cele 272 misiuni executate în perioada de referinţă, structurile mobile de jandarmi au intervenit pentru aplanarea şi  rezolvarea a 147 solicitări prin S.N.U.A.U. „112” şi la 125 alte solicitări telefonice.

Misiunile de cooperare cu alte instituții

La nivelul unităţii sunt încheiate Planuri/Protocoale de colaborare, fiind executate misiuni în cooperare, acestea desfăşurându-se în baza solicitărilor transmise către unitate.

În baza acestora efectivele structurilor de ordine publică au executat 224 acţiuni comune (cooperare), din care 69 cu poliţia şi 155  acţiuni cu alte instituţii alte statului cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, cu care I.J.J. Satu Mare are încheiate planuri de cooperare sau protocoale.

Unitatea,  în baza protocolului încheiat, a asigurat punerea în aplicare a 4 executări judecătoreşti în zona de competenţă.

Au fost executate 39  acţiuni în comun cu A.N.P.A. Satu Mare, pe râurile Someş, Crasna şi Homorod, conform graficului stabilit şi în baza protocolului încheiat cu această instituţie.

Au fost executate 28  acţiuni în comun cu Direcţia Silvică Satu Mare şi cu Ocoalele  silvice în zona de competenţă.

Cu Biroul pentru Imigrări au fost executate 19  misiuni, conform protocolul încheiat și în baza  solicitărilor .

Cu organele administraţiei publice locale au fost organizate 5 acţiuni de asigurare a ordinii si liniştii publice  cu ocazia  distribuirii de ajutoare în localităţile Stâna  şi  Socond .

De asemenea, în baza solicitării scrise, au fost executate 12 misiuni cu S.C. Electrica S.A. Transilvania Nord, unde, în 6 localităţi jandarmii au participat  pentru prevenirea şi combaterea conectărilor ilegale la sistemele de distribuţie a energiei electrice.

Pentru prevenirea si combaterea muncii la negru au fost organizate si executate la solicitarea I.T.M. Satu Mare  un număr de 4 acţiuni comune.

În comun cu S.C. Transurban S.A. au fost executate 29  acţiuni, în baza protocolului încheiat între cele două instituţii.

Prin acţiunile desfăşurate s-a urmărit asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe mijloacele de transport în comun din municipiul Satu Mare, prevenirea comiterii faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială precum şi combaterea călătoriilor frauduloase pe mijloacele de transport în comun.

În comun cu I.S.C.T.R. Satu Mare au fost executate 5 acţiuni.

Câte o acțiune a fost executată cu D.N.A.  Satu Mare și cu D.G.A.  Satu Mare, iar în cooperare cu  SCCO Satu Mare au fost executate 6 acțiuni .

Cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș au fost executate 2 acțiuni.

Misiunile de punere în aplicare a mandatelor de aducere:

În cursul anului 2014, jandarmii sătmăreni au îndeplinit 148 misiuni de punere în aplicare a mandatelor de aducere.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 16, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.