Un ultim salut, cu ocazia despărțirii de poetul Ion Bala

Am primit cu profundă întristare vestea trecerii la cele veșnice a poetului și prietenului nostru drag Ion Bala. Aveam împreună mari planuri în noua stagiune a Cenaclului literar Afirmarea. Urma să prefațeze noua carte a mea, despre activitatea cenaclului în anul 2014. Dar nu a fost să fie. Cel de Sus a hotărât să fie altfel.

ion balaL-am întâlnit pe Ion Bala prima dată, pe coridoarele fostului liceu ”Mihai Eminescu”, azi Colegiul Național, unde amândoi eram elevi. Ne lega pe amândoi satul copilăriei de sub codru și apoi pasiunea pentru literatură și în special pentru poezie. Îl știam poet încă din liceu. Primele lui poeme au apărut în revista liceului, ”Luceafărul”. De pe atunci înclinațiile lui literare erau evidente. Apoi, fiecare ne-am urmat drumul vieții. El a urmat ziaristica la București, eu istoria-filosofia la Cluj. Profesor fiind, l-am întâlnit în paginile ziarului local și citeam cu interes articolele semnate de el. Au apărut apoi primele lui volume de poezie, foarte bine primite de critica literară. În paralel cu munca de ziarist a publicat poezii în revistele prestigioase cum ar fi: Familia, Vatra, Ateneu, Tribuna etc. Mulți poeți și scriitori sătmăreni îi datorează primii pași în literatură. A fost un bun sfătuitor în ale scrisului.

Din 1996 a coordonat Cenaclul literar ”Afirmarea”. A făcut acest lucru cu multă pricepere vreme de 18 ani, timp în care nu a contenit să militeze pentru o poezie sătmăreană de calitate. Tovarășii de condei în numeau pe drept cuvânt, un ”chirurg al cuvintelor” și un ”împătimit visător în ale scrisului”. Întotdeauna a manifestat un cult pentru rostirea curată, și așa a intrat el în conștiința multora dintre noi.

Într-o zi însorită de primăvară în ianuarie, l-am condus pe ultimul drum, cu absida de crini alături. Cenaclul celest literar s-a îmbogățit cu un nou poet autentic. Plecarea lui ne-a umplut inimile de durere și a lăsat un mare gol în lumea scriitoricească sătmăreană. Suntem încredințați că undeva printre stele el continuă să scrie, alături de cei din cenaclul de dincolo.

IMG_0008Redacția ”Actualitatea Sătmăreană” a primit cu puțin timp în urmă două poeme, ca un rămas bun, care îi eternizează memoria.

,Cornelia Bălan Pop, ”Odihnă veșnică, Ioane”: ”De ce ai plecat așa grăbit? Cenaclul nostru lași în drum?/Atâtea pagini ce s-au scris/Le lași să se transforne-n scrum?/Cu tine versul era vers/De ani de zile recitat./Acum versul plânge-n durerat./Cine ne-o strânge-n jurul lui/Cu-ndemnul ,,hai să mai citim!”,/Cine va transforma cuvântul/În vis frumos, în vis sublim?/Ca fiecare dintre semeni,/Nu ai putut umilei sorți/Să te împotrivești cu totul/Și te-ai predat cumplitei morți./Ți-a fost iubită poezia/Și ai trădat-o rău plecând/Și lași în urmă amintirea/Unui biet suflet bun și blând./Îți lași copiii dragi în lacrimi,/Pe Tudor îl îmbraci în spini,/Și recitind cu ochii umezi/Din carte ,,Abside pentru crini”./Te duci să faci cenaclu-n ceruri/Să le citești din când în când/Odihnă veșnică, Ioane, Noi nu te vom uita curând!”.

Ion Sălăjanu, ”O lacrimă pentru Ion”: ”Ai părăsit aceste văi de plângeri/Acest pămînt nefericit și tern/Și-n cer, cu minunatul cor de îngeri/Cânta-vei Dumnezeului etern/Te-ai ridicat din lume printre stele/Să te-odihnești, tu suflet chinuit/Și de acolo, strălucind ca ele/Veghează peste cei ce te-au iubit./Și poate-om auzi în nopți senine/Cuprinși de un nepământean fior,Cum îngerii cu glasuri cristaline/Vor murmura poemul tău de dor./Și dintre câte ard în largul zării/O stea ne va șopti parcă plângând:/,,Prieteni dragi să nu mă dați uitării/Și să mă pomeniți din când în când.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 17, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.