Relansarea învățământului profesional, obiectiv major pentru IȘJ Satu Mare

În data de 19 ianuarie, în prezența prefectului Județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram, inspectorul școlar general prof. Claudiu Mondici a avut loc şedinţa de lucru pe tema „Strategia privind reţeaua şcolară, planul de şcolarizare pentru 2015-2016 şi planul de investiţii pentru 2015 în învăţământ”. 

IMG_0003Inspectorul școlar general Claudiu Mondici a prezentat planul de școlarizare pe unitățile școlare care vor funcționa în anul școlar 2015-2016. S-a constatat că a crescut populația școlară, la 56.253 de elevi, dar în același timp a scăzut nesemnificativ numărul de clase. S-a subliniat că vor funcționa 67 de clase cu profil tehnic, 28 la liceele tehnologice și 39 la școli profesionale. În total există 2.838 de locuri pentru școlarizare în învățământul profesional și tehnic care vor fi înființate la cerearea a 178 operatori economici, dintre care 114 deja au încheiat contracte cu unitățile de învățământ. S-au cerut calificări noi precum operatori pe mașini cu comadă numerică, și operatori pentru prelucrarea materialelor din polimeri.

Din sondajul efectuat în rândul absolvenților de clasa a VIII-a, a rezultat că un număr de 900 de elevi doresc să urmeze un învățământ profesional și numai 400 de elevi doresc un învățământ liceal tehnologic. Pentru buna pregătire în meserii, dar și la cultura generală, există toate condițiile necesare și o bază materială corespunzătoare în școli. În prezent, 23 de școli sunt în curs de reabilitare, cu sume alocate în valoare de peste 30 milioane lei. Se vor construi de asemenea 10 grădinițe noi iar pentru altele cinci se va întocmi documentația tehnică.

În ce privește repartizarea microbuzelor școlare, în prima etapă s-au repartizat 12 microbuze în localitățile: Acâș, Beltiug, Berveni, Călinești Oaș, Cămin, Culciu, Gherța Mică, Moftin, Odoreu, Racșa, Turț și Valea Vinului. În etapa a doua vor mai fi repartizate un număr de 15 microbuze de 16+1 locuri pentru următoarele localităţi: Agriș, Andrid, Batarci, Bixad, Căuaș, Homoroade, Lazuri, Medieșu Aurit, Micula, Orașu Nou, Pișcolt, Santău, Tarna Mare, Târșolț și Viile Satu Mare.

Cu privire la încadrarea cadrelor didactice pentru anul școlar 2015-2016, s-a precizat că vor fi cu 49 de clase și grupe mai puține, ceea ce nu va afecta locurile de muncă ale celor cu contracte în învățământ, deoarece din cele 4.376 norme didactice existente în prezent, 35 sunt ocupate cu persoane care au studii necorespunzătoare. Din 26 ianuarie, vor începe etapele de mișcare a cadrelor didactice, graficul fiind anunțat din timp celor interesați..

În încheiere, prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram a arătat că este mulțumit de activitatea desfășurată de Inspectoratul Școlar al Județului Satu Mare: ”Mă bucur că nu se pierd norme didactice, apreciez activitatea IȘJ care are o bună colaborare cu Instituția Prefectului. Aveți tot sprijinul nostru ca să vă puneți în aplicare întregul program de management prin care să se atragă un număr tot mai mare de tineri spre învățământul profesional, în colaborare cu toți factorii inclusiv cu părinții”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 19, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.