Sătmărenii sunt invitați la muzeu: “La hotarele Romei”, expoziția ce reînvie Antichitatea

În Sala Tezaur a Muzeului de Istorie a avut loc ieri vernisajul expoziției “La hotarele Romei”, ce cuprinde descoperiri arheologice din Transilvania care au ilustrat, timp de o jumătate de an, civilizaţiile antice de la hotarele Daciei şi Romei într-o expunere la Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching (Germania). Este vorba de artefacte provenite de la populații de daci, celți și vandali care au locuit inclusiv pe teritoriul județului nostru.

Pe parcursul a peste şase secole, între sfârşitul secolului IV î.Hr. şi începutul secolului IV d.Hr., aşadar înainte şi după evenimentul central constituit de războaiele daco-romane din 101-102 şi 105-106 d. Hr., scrierile antice au lăsat mărturii ale unor brave populaţii: daci, celţi şi germanici vandali.

Dacii sunt reprezentaţi prin piese de artă emblematice, precum scutul de paradă de la Piatra Roşie (Munţii Orăştiei), plăcile cu reprezentări divine de la Lupu (jud. Alba) sau artefactele davelor nordice de pe Măgura Moigradului şi Măgura Şimleului

Obiecte spectaculoase provin şi din mormintele războinicilor celţi şi germanici, remarcându-se coiful cu pasăre de la Ciumeşti şi spectaculoasele descoperiri recente din Zalău. La acestea se adaugă podoabe și bijuterii ce ilustrează gustul pentru frumos al femeilor din timpurile antice. Într-un context al Antichităţii, expoziția aduce în faţa publicului de azi farmecul unor civilizaţii demult apuse.

Expoziţia este rezultatul colaborării între specialiştii unor instituţii din România şi Germania: Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Muzeul de Istorie Aiud şi Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching.

Expoziţia a fost deschisă de expunerile susţinute de dr. Liviu Marta – director general al Muzeului Judeţean Satu Mare şi de către dr. Wolfgang David – director al Muzeului Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching. La vernisaj au mai participat Adrian Ștef – președintele Consiliului Județean Satu Mare, Eugeniu Avram – prefectul județului, Aurel Rustoiu – din partea Institutului Academiei Române, Horea Pop – director al Muzeului de Istorie și Artă Zalău, Sorana și Marius Ardelean de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, precum și un număr de peste 100 de sătmăreni de toate vârstele.

Un adevărat proiect european

Liviu Marta a subliniat importanța expoziției pentru cunoașterea istoriei celor trei popoare abordate și promovarea patrimoniului cultural. Adrian Ștef și-a exprimat susținerea și aprecierea pentru inițiativa organizatorilor: “Asistăm la o expoziție de excepție. Istoria dacilor, a celților și a vandalilor este strâns împletită cu cea a noastră. Cultura lor merită să ne atragă atenția. Aceste obiecte exprimă acestor  popoare de a-și crea istoria, fala războinicilor, gustul pentru frumos al femeilor. Pentru Satu Mare expoziția este de o mare însemnnătate, întrucât se suprapune cu un vast program de promovare a istoriei județului”, a declarat Adrian Ștef.

În cadrul vernisajului, conducerea Consiliului Județean Satu Mare și a muzeului sătmărean i-a oferit dr. Wolfgang David, director al Muzeului Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching, o diplomă de onoare pentru recunoașterea eforturilor în organizarea și gestionarea unei expoziții de o asemenea importanță. Acesta și-a exprimat mulțumirea pentru distincția primită, amintind că pregătirea expoziției s-a realizat în decursul a 11 luni, timp în care s-a bucurat de o colaborare foarte bună cu colegii săi. Un adevărat proiect cultural european, reușit datorită sentimentului de colegialitate dintre instituțiile organizatoare. 

Galerie foto: 

DSC_0049

DSC_0053

DSC_0054

DSC_0056

DSC_0057

DSC_0061

DSC_0062

DSC_0069

DSC_0070

DSC_0072

DSC_0075

DSC_0076

DSC_0077

DSC_0078

DSC_0084

DSC_0088

DSC_0085

DSC_0090

DSC_0091

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 1, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.