Ample manifestări de omagiere a dr. Vasile Lucaciu și Petru Bran la Satu Mare

Joi, 22 ianuarie, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” au avut loc ample manifestări dedicate preotului dr. Vasile Lucaciu și preotului Petru Bran, cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la naștere, respectiv 194 de ani. Manifestările au debutat cu depunerea de jerbe de flori la statuia dr. Vasile Lucaciu din Piața Libertății. Au participat numeroși invitați, cadre didactice și elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Un sobor de preoți în frunte cu protopopul greco-catolic Dumitru Roman, a rostit o rugăciune pentru marele patriot dr. Vasile Lucaciu.

DSC_0093Activitatea a continuat la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” unde în fața sălii festive ”Vasile Lucaciu” au fost rostite alocuțiuni despre personalitatea prof. dr. Vasile Lucaciu de către directorul colegiului, profesorul Ioan Pop. Preotul protopop Dumitru Roman a oficiat un serviciu religios cu parastas, în memoria foștilor dascăli ai școlii, dr. Vasile Lucaciu și Petru Bran.

Din partea oficialităților locale a vorbit viceprimarul dr. Radu Roca, care a subliniat că cele două personalități pot fi modele pentru generațiile de astăzi, ei pe drept cuvânt sunt personalități remarcabile ale sătmărenilor. Dr. Radu Roca a transmis totodată, și mesajul prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, a președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, și a celor doi vicepreședinți, Mircea Govor și Rudolf Riedl, precum și mesajul primarului Municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica.

DSC_0095Inginerul Ovidiu Mica prezentat în continuare expoziția documentară ”Vasile Lucaciu în memoria sătmărenilor”. Expoziția a fost realizată de către Asociația culturală SAVO – Scrieri ale vechiului oraș. Elevii colegiului au prezentat momente artistice constând în recitări și cântece. Pe scena sălii festive, corul colegiului a interpretat ”Doina lui Lucaciu” și un frumos cântec pe versurile poetului basarabean Grigore Vieru. Corul a fost pregătit și dirijat profesoara Adriana Moldovan.

DSC_0099Activitatea din sala festivă a fost moderată de directoarea adjunctă a colegiului, prof. Nicoleta Cherecheș. Protopopul greco-catolic Dumitru Roman a susținut o comunicare despre personalitatea dr. Vasile Lucaciu și Petru Bran, din perspectiva activității lor ca preoți greco-catolici. Dr. Vasile Lucaciu este o personalitate proeminentă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. El a înscris în istoria noastră fapte de seamă în lupta pentru emancipare națională. În octombrie 1859, Petru Bran a introdus primul curs de limba română la actualul colegiu național. El a reușit să obțină introducerea limbii române ca materie de predare, iar activitatea lui a fost continuată apoi de părintele dr. Vasile Lucaciu. Ca profesori, cei doi au format caractere cu dragoste de limbă și neam. Au pus mai presus de interesele lor interesele neamului.

Profesorul Mihail Fodor a prezentat o comunicare care s-a referit la activitatea laică a dr. Vasile Lucaciu și repere mai importante din biografia lui. Pentru ideile sale, Vasile Lucaciu a suferit condamnări la închisoare. El a făcut o intensă propagandă ideii de unitate națională a românilor peste ocean, în SUA și apoi în Italia.

Dr. Ioan Viman a prezentat activitatea dr. Vasile Lucaciu în vremea stăpânirii austro-ungare, când Vasile Lucaciu s-a afirmat ca un eminent fruntaș al mișcării naționale, un fervent susținător al politicii activismului politic. El a fost acuzat de agitație împotriva națiunii maghiare. S-a opus din răsputeri politicii de deznaționalizare promovată de guvernele maghiare. A avut curajul să afirme: “Suntem și vom rămâne români”. A fost acuzat că aduce elogii ideii daco-românismului, fapt pentru care catedra de limba română de la Satu Mare a fost desființată. Cu toate acestea, el a continuat să susțină drepturile naționale ale românilor în Parlamentul de la Budapesta. Deși condamnat pentru atitudinea sa, a declarat că va susține drepturile românilor mai apoi în Parlamentul de la București, ceea ce s-a și împlinit, anticipând astfel Marea Unire a tuturor românilor. Memoria lui este cinstită și prin înființarea în anul 1924, a localității Lucăceni din județul Satu Mare.

DSC_0108Profesorul dr. Gheorghe Miclăuș, fost director al colegiului, a vorbit despre activitatea Școlii Ardelene în vederea introducerii studiului limbii române, despre personalitatea profesorului ardelean Aron Pumnul, cel care a creat catedra de limba română de la Cernăuți și l-a găzduit pe Mihai Eminescu în casa lui.

A urmat lansarea cu numărul 6 a Caietelor eminescienilor sătmăreni ”Petru Bran și învățământul românesc din ținutul Sătmarului”, autor prof. Marius Horșia, caiet apărut la Editura Citadela din Satu Mare. Ideea elaborării acestor caiete aparține profesorului de matematică dr. Ovidiu Pop. Prefața cărții este semnată de prof. Nicoleta Cherecheș, directoarea adjunctă a colegiului. ”Se continuă tradiția de a celebra momentele semnificative din viața școlii prin evocarea personalităților importante ale istoriei locale și naționale, Cartea reactivează o personalitate deosebită a orașului nostru în memoria contemporanilor”, se spune în prefață.

DSC_0109Avem în față o carte deosebită, bazată pe o vastă documentare, cu anexe foarte prețioase, documente care prezintă activitatea liceului din anul 2009 încoace. Cartea prezintă și arborele genealogic al lui Petru Bran și lista descendenților. Cartea este un profund respect față de memoria dascălului și patriotului român care a fost Petru Bran. Dr. Viorel Câmpean a făcut referire la bibliografia lucrării, la prima monografie a lui Petru Bran, care a apărut în perioada interbelică scrisă de profesorul Vasile Scurtu. Vorbitorul a arătat că fiecare capitol al cărții poate constitui titlul unei noi cărți.

DSC_0114Editorul Aurel Pop a menționat că această carte va face parte în mod sigur din Muzeul Colegiului ”Mihai Eminescu”, muzeu care se va înființa, având în vedere că în anul 2019 se va sărbători centenarul colegiului. Aurel Pop a propus amplasarea unui bust al lui Petru Bran, anul viitor când se vor împlini 195 de ani de la nașterea lui Petru Bran. Aurel Pop a spus că speră, că până în anul 2019, vor mai apărea multe alte cărți din Caietele eminescienilor.

Autorul, prof. Marius Horșia, a mulțumit Consiliului Județean pentru ajutorul financiar dat și celor care i-au pus la dispoziție documente necesare redactării volumului: Arhivelor Naționale, Bibliotecii Județene, Muzeului Județean de Istorie, domnului Paul Dancu, președintele Organizației slovacilor din județul Satu Mare, care apus la dispoziția autorului documente importante, profesorului dr.Ovidiu Pop și nu în ultimul rând, descendenților lui Petru Bran.

DSC_0116Dr. Ovidiu Pop a vorbit despre tradițiile culturale al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” și și-a exprimat încrederea că vor apărea noi și noi Caiete ale eminescienilor sătmăreni. Directorul colegiului, profesorul Ioan Pop, și-a exprimat convingerea că asemenea activități vor continua. El a mulțumit tuturor pentru efortul depus pentru creșterea prestigiului colegiului, care trebuie să fie un exemplu bun de urmat.

Au mai vorbit Paul Dancu, care a amintit despre profesorii slovaci care au activat la această școală, despre relația lui Vasile Lucaciu cu intelectualii și patrioții slovaci, de exemplu Gustav Augustini. Profesoara Lucia Munteanu a spus că îl consideră pe Petru Bran ”un pionier al mișcării naționale pentru promovarea limbii române”. Ea și-a manifestat bucuria că a avut prilejul să să întâlnească la această lansare cu urmași ai lui Petru Bran. Profesorul Gheorghe Cosma, fost director al colegiului, a amintit câteva aspecte mai puțin cunoscute din viața și activitatea lui Vasile Lucaciu. Acesta a fost un bun propagandist al cauzei românești peste hotare. Vasile Lucaciu dispunea de numeroase documente referitoare la istoria poporului român, documente care au stat la baza stabilirii granițelor României Mari la Conferința de pace de la Paris.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 23, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.