Andreea Paul: România pune în pericol proiectele cu fonduri europene pentru agricultură

Fermierii care au accesat fonduri europene pentru a achiziționa terenuri întâmpină mari dificultăți din cauza absenței cadastrului. Propun ca soluție acceptarea de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a antecontractelor și procurilor aferente terenurilor pentru care autoritățile abilitate nu au efectuat parcelarea.

andreea-paul-vassRomânia a rămas la statutul de agricultură de subzistență, fără parcelare, fără cadastru, fără o evaluare a terenurilor. Știm cu toții că suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de exploatații agricole. Avem terenuri fărâmițate și multe dintre ele fără titlu de proprietate, fără carte funciară. Cu toate că s-au promis și chiar s-au alocat bani pentru cadastrarea proprietăților, lucrurile se mișcă foarte greu.

Din această cauză, cei care au accesat proiecte pe fonduri europene, inclusiv tineri fermieri, au mari probleme în achiziționarea de terenuri agricole, au mari probleme în dezvoltarea afacerii lor.

Vă întreb acum, domnilor miniștri Eugen Teodorovici și Daniel Constantin, ce soluție propuneți pentru cei care au accesat proiecte pe fonduri europene ce aveau ca obiectiv achiziționarea de terenuri agricole? Sunt foarte multe zone unde parcelarea nu a fost încă făcută de către Primărie, iar beneficiarii nu pot să finalizeze procedurile, nu pot să efectueze cadastrul terenului pe cont propriu, nu pot să depună documentele la AFIR. Sunt mii de persoane, printre care numeroși tineri, care au achiziționat terenuri în aceste zone cu speranța că lucrurile se vor rezolva. Este, de pildă, cazul județului Ialomița. Dar nu numai. Trec zile, luni de zile, ani și totul rămâne la fel. Cum încurajați fermierii să facă proiecte în agricultură? Ce soluție propuneți pentru cei aflați în situația prezentată? Să dea banii înapoi, din cauza incapacității Oficiului de Cadastru, din cauza Primăriei?

O soluție pentru rezolvarea acestei probleme ar fi acceptarea de către AFIR a antecontractelor și procurilor aferente terenurilor care nu au parcelarea făcută de către instituțiile abilitate. Considerați fezabilă această propunere? Situația impune o soluție urgentă a acestei probleme restante de prea mulți ani.

Andreea PAUL

Prim-vicepreședinte PNL, 

Deputat de Țara Oașului, Satu Mare

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 26, 2015. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.