APM a lansat proiectul ”Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor din zonele umede identificate la nivelul judeţului Satu Mare”

În vederea marcării evenimentului ecologic ”2 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede”, APM Satu Mare organizează lansarea proiectului ”Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor din zonele umede identificate la nivelul judeţului Satu Mare”. În data de 26 ianuarie, la sediul APM Satu Mare a avut loc prima întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor implicate: din partea SC APASERV SA Satu Mare, în calitate de partener, a participat Raluca Constantinovici – responsabil de mediu, din partea Universității de Vest ”Vasile Goldiș”, prof. Gavril Ardelean-Prorector, prof. dr. Paul Atyim – inspector din partea ISJ Satu Mare și coordonator de proiect voluntar precum și cei 4 specialiști care formează echipa de proiect din cadrul APM Satu Mare.

IMG_1316Întâlnirea a fost moderată de directorul executiv al APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy care a prezentat inițiativa de a forma Corpul voluntarilor ecologi ca urmare a apariției Legii voluntariatului și în acest context, proiectul care se va lansa cu ocazia zilei mondiale a zonelor umede, va reprezenta o primă acțiune care va implica voluntari începând cu coordonatorul de proiect în persoana prof. dr. Atyim Paul precum și elevii și studenții care vor forma echipa de voluntari în vederea implementării cu succes a  obiectivelor proiectului.

Ideea acestui proiect a fost apreciată de prorector Gavril Ardelean care și-a manifestat dorința de a participa la proiect prin echipa de specialiști în domeniu din partea universității. Coordonatorul de proiect, Atyim Paul  a subliniat importanța acestui proiect și din prisma instituțiilor de specialitate implicate care, prin profesionalismul de care dau dovadă, constituie garanția succesului acestei inițiative lăudabile.

Proiectul își propune următoarele acțiuni:

– Inventarierea zonelor umede din judeţul Satu Mare, cu sprijinul specialiștilor în domeniu din cadrul APM Satu Mare.

– Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor prin prelevări de probe de apă din fiecare zonă umedă identificată şi efectuări de analize, respectiv la un laborator acreditat şi interpretarea rezultatelor. Analizele vor fi efectuate de către specialiști la laboratorul APASERV SA Satu Mare.

– Identificarea habitatelor de păsări specifice zonelor umede prin observări ornitologice cu sprijinul specialiștilor din cadrul APM Satu Mare.

– Realizarea hărţii zonelor umede identificate în cadrul proiectului.

Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni, în perioada  2 februarie 2015 – 2 februarie 2016, cu evaluarea rezultatelor parţiale pe 5 iunie 2015 cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, iar evaluarea rezultatelor finale cu ocazia manifestaţiilor organizate în vederea celebrării Zilei Mondiale a Zonelor Umede în data de 2 februarie  2016;

Rezultatele proiectului vor fi diseminate la nivelul instituțiilor cu competențe în managementul zonelor umede și vor constitui premizele proiectului de reabilitare a mlaştinii Ecedea respectiv a promovării la nivelul județului Satu Mare a sistemelor de epurare cu regenerare naturală.

Echipa de voluntari va fi răsplătită alături de coordonatorul de proiect cu o tabără ecologică gratuită de trei zile la Tarna Mare, ca motivaţie pentru efortul depus în vederea implementării cu succes a obiectivelor proiectului.

În urma discuțiilor purtate s-a stabilit primul traseu pentru inventarierea zonelor umede: Noroieni, Micula, Bercu, Agriș, Nisipeni. Lansarea proiectului va avea loc într-un cadru festiv în data 2 februarie 2015 începând cu ora 10.00, la Complexul de Educație Ecologică ”Casa verde”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 26, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to APM a lansat proiectul ”Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor din zonele umede identificate la nivelul judeţului Satu Mare”

  1. ONG-urile cum pot beneficia de rezultatul final al studiului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.