Membrii Comisiei de Dialog Social s-au întâlnit în ședința lunară la Instituția Prefectului

Luni, 26 ianuarie, în sala mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare, în prezența prefectului dr. Eugeniu Avram, a subprefectului Altfatter Tamás, a consilierilor și șefilor de instituții, a avut loc ședința lunară a Comisiei de Dialog Social. Au mai participat Cristian Mariţa, manager public în cadrul Instituției Prefectului, și Ramona Antonescu, șef serviciu.

DSCN0023În ordinea de zi au fost cuprinse mai multe aspecte legate de activitățile mai multor instituții județene. Printre acestea, Schema ajutorului de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de noi locuri de muncă. Prin această schemă se finanțează costurile salariale înregistrate pe o perioadă de doi ani consecutiv, pentru locuri de muncă create direct de un proiect de investiții. Se prevede crearea a mimim 10 locuri de muncă, din care trei locuri pentru persoane defavorizate.

Intensitatea ajutorului de stat pentru regiunea 6NV este de 50% până la un nivel maxim de 37,5 milioane euro, aceasta reprezintă aproximativ 350.000 lei pentru 10 noi locuri de muncă create, plătite cu salariul mediu pe economie.

În acest proiect sunt cuprinse următoarele sectoare eligibile: majoritatea activităților economice cu excepția unor domenii cum ar fi agricultura, comerț, minerit, fabricare de alcool, tutun, jocuri de noroc. Proiectele de investiții cuprind următoarele obiective: înființarea unor unități noi, extinderea capacității unității, diversificarea producției și schimbarea fundamentală a procesului de producție.

Sunt stabilite următoarele criterii de punctare și departajare: numărul de noi locuri de muncă; perioada de creare a minimum 10 locuri noi de muncă; rata șomajului în județul unde se investește să fie comparabilă cu șomajul la nivelul național; rentabilitatea cifrei de afaceri Rca să fie mai mare de 2%. Un alt criteriu îl reprezintă valoarea capitalului social subscris vărsat în cazul întreprinderilor nou create.

DSCN0028În continuare au fost prezentate principalele modificări din Codul muncii. Din partea ministrului secretar de stat Liviu Pop, s-a pus în discuție un proiect din care rezultă că cele două instituții de protecție socială și de muncă să se unifice sub denumirea de Agenția Județeană de Muncă și Securitate Socială. Acest proiect nu este agreat de organizațiile sindicale, care au întocmit o adresă către Avocatul Poporului prin care cer reanalizarea acestui proiect, argumentând prin faptul că ”înființarea și organizarea Inspecției Muncii sunt reglementate prin lege specială”.

În cadrul Comisiei de Dialog Social s-au mai discutat problemele legate de acordarea tichetelor de masă pentru sătmăreni. Acordarea acestor să se facă în urma unui acord între angajator și sindicate. S-a mai făcut propunerea ca și agricultura să fie inclusă în schema de ajutor social.

În încheiere, prefectul județului, dr. Eugeniu Avram a accentuat necesitatea ca ”toate demersurile activităților Comisiei de Dialog Social să aibă finalitate, astfel încât toți cei care au nevoie conform legii, să beneficieze de prevederile proiectelor și programelor prezentate. Să fiți alături de instituția Prefectului să înființăm un parteneriat comun cu patronatele, agenții economici ca punctual să fim în măsură să aplicăm legea pentru toți”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 26, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.