70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz și Ziua Internațională a Holocaustului, comemorate la Satu Mare

Marți, 27 ianuarie, la monumentul Martirilor Deportați din curtea Sinagogii de pe strada Decebal a avut loc comemorarea celor 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau și marcarea Zilei Internaționale a Holocaustului. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului județului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Primăria municipiului Satu Mare în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Evreilor din Satu Mare precum și Asociația Județeană Satu Mare a Refugiaților, Expulzaților și Deportaților din 1940, Asociația Holocaustului din Ardealul de Nord 1940-1945, Asociația SAVO-Scrieri Ale Vechiului Oraș și Muzeul Județean Satu Mare.

DSC_0154Au participat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, secretarul de cabinet al prefectului, Raul Băbțan, consilierul primarului dr. Dorel Coica, Raul Rentea și mai mulți reprezentanți ai cultelor religioase din Satu Mare. Despre evenimentele de acum 70 de ani a vorbit președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei. Apoi au fost depuse jerbe de flori și s-au aprins candele în memoria celor deportați și uciși în lagărele de concentrare.

DSC_0162Directorul de cabinet Raul Băbțan a transmis mesajul prefectului județului Satu Mare. El a spus că la împlinirea a 70 de ani de la eliberarea de către trupele sovietice a lagărului de la Auschwitz-Birkenau, fiecare popor trebuie să-și conștientizeze greșelile trecutului, pentru ca ororile trecutului să nu se mai repete niciodată. Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo a prezentat mesajul președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef. Din județul Satu Mare au fost deportați un număr mare de evrei, peste 18.000, care înainte de război au jucat un rol foarte important în viața economică și culturală a Sătmarului. După căderea Ardealului de Nord sub administrația ungară, a urmat scoaterea practic în afara legii a evreilor, confiscarea averilor lor, ghetoizarea și apoi deportarea lor în 6 transporturi în lagărele de exterminare. ”Să aprindem o lumânare în memoria lor”, a spus în mesajul său Adrian Ștef.

DSC_0148În aceeași zi, la Muzeul Județean de Istorie a avut loc un simpozion pe tema Holocaustului. Moderatorul evenimentului a fost directorul muzeului dr. Liviu Marta. A mai fost prezentat un material din partea Muzeului Județean cu referire la ultimele cercetări în domeniul Holocaustului. Rasismul își are rădăcinile în secolul al XVII-lea. În perioada interbelică atinge punctul culminant în teoria arianismului nazist, care a susținut existența unei rase pure, superioare. Prigonirea evreilor a culminat cu adoptarea soluției finale. După război Holocaustul a fost cercetat în mai multe etape. O revigorare a interesului pentru aflarea adevărului se cunoaște din anii 90.

Expunerile prezentate au fost punctate cu momente poetice adecvate momentului. Corina Catrinciuc, membră a Cenaclului Alfazet, a recitat poeziile ”O pată pe obrazul istoriei” și ”Moartea nu are dileme”.

DSC_0164O altă intervenție a aparținut avocatului Vasile Moiș și a fost citită de dr. Paula Virag. A fost prezentată o istorie a antisemitismului din cele mai vechi timpuri. S-a memționat că Holocaustul este o pată pe obrazul creștinătății. În prezent crizele economice favorizează ascensiunea partidelor extremiste în multe țări unde au loc manifestări antisemite. Atacurile teroriste din ultima vreme îndeamnă evreii să emigreze. Concluzia materialului prezentat a fost necesitatea condamnării cu vehemență a antisemitismului.

DSC_0167Dr. Ioan Corneanu este coautor al volumului ”Evreii sătmăreni istorie și destin”, o carte-document despre fărădelegile comise asupra evreilor dar și asupra populației românești din Ardealul cedat. În Satu Mare a avut loc prima consfătuire care a decis ghetoizarea evreilor și apoi deportarea lor. Martiriul evreilor nu trebuie uitat, a spus dr. Ioan Corneanu. Anul acesta comemorăm 75 de ani de la Dictatul de la Viena. Pentru comemorarea acestui moment urmează să apară o altă carte cu titlul ”Peste 11.000 de evrei fără morminte”. Va fi o carte scrisă în colaborare cu avocatul Vasile Moiș.

DSC_0144Președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei a vorbit despre tragedia propriei familii, despre părinții lui au pierit în lagărele morții. El a rememorat evenimente de acum 70 de ani. Din păcate sunt tot mai puțini supraviețuitori ai lagărelor, din Satu Mare fiind doar două persoane, Kaufman Rozsa și Zeling Kato. Nicolae Decsei a mărturisit că a vizitat de mai multe ori lagărul de la Auschwitz, și a călcat cu durere în suflet în acele locuri unde știe că au pierit cei dragi lui. Din cele 18.000 de deportați și uciși se cunosc umele a circa 13.000, datorită muncii neobosite a lui Gheorghe Elefant, care de mulți ani încearcă să întocmească o listă a celor deportați. ”Evreii nu sunt supărați pe poporul german ci pe acei criminali naziști care au pus în practică Holocaustul. Evreii nu pot și nu vor uita niciodată Holocaustul”, a spus Nicolae Decsei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 27, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.