DGASPC dorește înființarea la Satu Mare unui adăpost pentru victimele violenței în familie

Pe parcursul anului 2014 au fost înființate ca centre în subordinea DGASPC: Centrul pentru persoanele vârstnice din Viile Satu Mare, Centrul social cu destinație multifuncțională pentru tinerii care părăsesc sistemul și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Carei și a fost reabilitat și dotat Centrul de Plasament Floarea de Colț. Detalii despre activitatea din anul 2014 a DGASPC au fost oferite de direectorul instituției, Octavian Apan într-o conferință de presă susținută alături de președintele CJ Satu Mare, Adrian Ștef și de vicepreședintele CJ, Mircea Govor.

DSCN0036La nivelul județului Satu Mare Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului aplică politicile și strategiile de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum și oricăror persoane aflate în dificultate. În cadrul DGSPC sunt angajate 880 de persoane dintre care 97 sunt funcționari publici. Numărul asistenților maternali este de 235.

Au fost promovate programele: ”Adaptabilitate – Șansa la o viață activă”, ”Promovarea incluziunii sociale”, ”Îmbunătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”. Pe parcursul anului trecut au fost încheiate convenții de colaborare cu Asociația ”Congregația Fiicelor Îndurării” Satu Mare, și mai multe convenții de asociere cu Fundația Caritativ Creștină Oikodomos, Asociația Langodon Down Transilvania, Fundația ”Down” Carei, Asociația ”Ajutăm ca să învățăm”, Asociația Catolică Oradea Filiala Tășnad, Asociația ”Lăcrămioara” din Carei și Asociația ”Congregația Fiicelor Îndurării”.

Printre obiectivele propuse pe anul 2015 figurează: reducerea numărului de copii din sistemul de protecție, dezvoltarea, monitorizarea și evaluarea rețelei de asistenți maternali, reevaluarea măsurilor de protecție pentru beneficiarii de servicii sociale pentru persoanele adulte cu handicap și revizuirea certificatelor de încadrare în gradul de handicap. Se va urmări reintegrarea socio-profesională a beneficiarilor din cadrul serviciilor sociale, creșterea calității serviciilor. Se va urmări evaluarea și intervenția în cazul copilului abuzat, neglijat, exploatat sau traficat dar și a cazurilor de violență în familie. Se va acorda găzduirea copiilor cetățeni români aflați neînsoțiți pe teritoriul altor state.

În județul Satu Mare se va crea un adăpost pentru victimele violenței în familie. Autoritățile locale vor fi sprijinite în vederea înființării unor servicii locale de îngrijire la domiciliu, cantină socială, centre de zi pentru vârstnici sau cămine pentru vârstnici. De asemenea, se dorește reabilitarea și dotarea Centrului de Plasament Floarea de Colț, care va avea ca termen de finalizare, data de 11 iunie 2015. Valoarea totală a acestui proiect este de de 1.581.664, 09 lei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 28, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.