Dan Stegerean, director APASERV: Prețul apei potabile nu va mai crește până în 2020

În sala XXI a Palatului Administrativ a avut loc în data de 30 ianuarie Ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, la care au participat prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram și subprefectul județului Altfatter Tamás, împreună cu președinții asociațiilor de pensionari și șefii unor instituții care au în obiectivul lor de activitate probleme specifice persoanelor vârstnice.

IMG_0003Ordinea de zi a fost următoarea: Probleme ridicate în ședințele Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice în anul 2014 și procentajul de rezolvare; Informare APASERV cu privire la creșterea prețului la apă pentru consumatorii casnici; Îmbunătățirea modului de lucru a lanțului de relații pacient-medic de familie-medic specialist-farmacie-Casa de Asigurări de Sănătate; Diverse.

Primul subiect de pe ordinea de zi a fost prezentat de șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului, Ramona Antonescu. Aceasta a informat despre importanța asigurării unor relații de cooperare cu instituțiile ce promovează persoanele vârstnice, asigurându-le rezolvarea tuturor problemelor inclusiv a celor de sănătate, curățenie, siguranță. Din totalul problemelor ridicate la aceste întâlniri, 35% au fost realizate, 28% au rămas nerealizate, iar restul sunt în curs de rezolvare. Dintre acestea, care sunt în curs de rezolvare amintim asigurarea unui nou sediu pentru CARP și construirea unor piste de biciclete. De asemenea sunt în curs de rezolvare un centru de zi pentru pensionari, accesul la bazinul de apă caldă din incinta Ștrandului.

A devenit un obicei sărbătorirea Zilei Internaționale a Vârstnicilor, premierea financiară și cu diplome a persoanelor longevive, precum și a persoanelor care au împlinit 50 de ani de căsătorie. S-a concluzionat că Instituția Prefectului este în permanentă legătură cu reprezentanții persoanelor vârstnice și multe din problemele ce apar sunt rezolvate operativ. ”Apreciez relația cu instituțiile care îi reprezintă pe vârstnici și care vin cu informații din toate domeniile foarte pertinente pe care le folosim în scopul îndreptării unor aspecte negative din jurul nostru”, a spus prefectul județului dr. Eugeniu Avram.

IMG_0007La punctul a doilea de pe ordinea de zi directorul APASERV Satu Mare, ing. Dan Stegerean care a anunțat că ultima creștere a prețului apei potabile și canalului a fost cea din 1 iulie 2014. ”Ne-am angajat ca să nu mai creștem prețul la apă până în anul 2020, chiar vrem să scădem. La nivel de țară suntem pe locul 23 între celelalte județe”. S-au făcut numeroase lucrări pentru a pune la punct sistemul de apă și de canalizare. Vor fi înființate patru stații noi de epurare la Tășnad, Ardud și Livada, desigur o parte din costurile acestora se vor regăsi în prețul apei. Se încearcă să se livreze apă la prețuri diferențiate pe mediul urban și rural. S-a propus ca și apa să fie evaluată ca și produs alimentar, astfel încât să beneficieze de TVA redus de 9%.”. Pentru 46.000 de consumatori din Satu Mare, în scurt timp se vor monta gratuit 30.000 de noi contoare. Va fi implementat un sistem automat de contorizare până la sfârșitul acestui an, contoarele fiind automate cu control de la distanță”.

Directorul executiv adjunct al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, dr. Gliga Raveca a răspuns nemulțumirilor formulate de către reprezentanții pensionarilor cu privire la modul în care aceștia sunt deserviți. Ea a precizat că sunt limitate pe medic numărul de consultații, dar pensionarii pot face suplimentar contracte cu Casa de Sănătate, având în vedere că cei cu pensii sub 740 de lei nu plătesc CAS, dar beneficiază de asistență medicală la fel ca și cei care plătesc. În Satu Mare sunt mai multe laboratoare de analiză medicală, dar unele își epuizează fondurile mai repede, în același timp, altele nu-și utilizează fondurile alocate.

O altă problemă ridicată de pensionari este aceea a medicilor specialiști, care au și cabinete particulare și care îi îndrumă pe pacienți mai degrabă aceste cabinete. În același timp și medicii cu cabinete particulare pot încheia contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 30, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.