Bilanțul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare pe anul 2014, în conformitate cu domeniile de activitate specifice

Direcția de Sănătate Publică a realizat în anul 2014 în conformitate cu domeniile de activitate specifice, următoarele acțiuni:

dsp satu mare-Realizarea imunizărilor conform Calendarului Naţional de Vaccinare:

În cursul anului 2014 s-au efectuat următoarele vaccinări pentru prevenirea bolilor infecțioase care beneficiază de produse imunologice (vaccinuri); acestea se administrează la grupa de vârstă 0-3 ani și în campaniile de vaccinare școlară (clasa a II-a, clasa O, clasa I, clasa a VIII a). Astfel: s-au administrat un număr de doze de vaccin după cum urmează:

BCG- 2.805 copii- profilaxie tuberculoză

Hep B- 2.248 copii- profilaxie hepatită acută virală B

DTPa –VPI-HIB- HB -7.138 copii- profilaxie difterie-tetanos-tuse convulsivă-infecție respiratorie- hepatită acută virală B

DTPA-DTP-HIB -4.441 copii – profilaxie difterie-tetanos-tuse convulsivă-infecție respiratorie

ROR -2.970 copii – profilaxie rujeolă-pojar-oreion/parotidită epidemică-rubeolă

VPI – Cls. II +clasa O – 4.196 copii- profilaxie poliomielită

S-au vaccinat un număr de 2.500 de persoane cu vaccin antigripal în ultima perioadă a campaniei de vaccinare antigripală din luna decembrie.

S-au vaccinat un număr de 3.971 de persoane cu vaccin VTA – pentru profilaxia plăgilor tetanigene.

Pe teritoriul județului Satu Mare nu s-au înregistrat reacții postvaccinale indezirabile.

În ceea ce privește protejarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţă, DSP a realizat în cursul anului 2014 un număr de 167 activități de evaluare igienico-sanitară la producătorii şi furnizorii de apă potabilă și s-au prelevat un număr de 1.489 probe de apă potabilă din care fizico-chimic: 886 și bacteriologic 603.

În cadrul supravegherii sanitare a calităţii apei de băut au fost incluse şi sursele locale (fântâni din mediu rural), în scopul prevenirii apariţiei de îmbolnăviri prin methemoglobinemie la copiii de vârstă 0-1 an sau a altor îmbolnăviri, intoxicaţii acute de natură digestivă.

În cadrul Programului Național VI de Sănătate a Femeii și Copilului s-au desfășurat în anul 2014 următoarele activități:

Planificarea familială pentru creșterea accesului la servicii de sănătatea reproducerii, distribuirea de contraceptive, materiale informative:

S-au distribuit un număr de 4.809 contraceptive (1.603 beneficiari) orale și un nr. de 11.698 buc prezervative (1.451 beneficiari).

Profilaxia distrofiei la copiii cu vârsta 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, s-a realizat prin distribuirea de 3.831 Kg lapte praf la un număr de 1.194 copii.

Profilaxia anemiei feriprive la sugar s-a realizat prin distribuire de preparate de fier pentru un număr de 746 de copii.

Profilaxia rahitismului carențial la copii s-a realizat prin distribuire de vitamina D3 la un număr de 198 de copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 luni.

Acţiuni de control în sănătatea publică:

S-au efectuat un număr de 166 de acțiuni de control pentru verificarea normelor de igienă în colectivitățile de copii și tineri și privind modul de funcționare a taberelor de odihnă pentru copii și tineret;

S-au realizat un număr de 719 acțiuni de control în domeniul alimentației;

S-au realizat un număr de 134 de acțiuni de control în mediul de muncă pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale la toate categoriile de personal și îmbunătățirea mediului de muncă;

S-au realizat un număr de 209 acțiuni de control privind respectarea regulilor de igienă în unitățile sanitare;

S-au realizat un număr de 238 de acțiuni de control privind mediul de viață al populației;

S-au realizat un număr de 566 de acțiuni de control a condițiilor igienico-sanitare privind furnizarea de servicii în domeniul apei potabile;

S-au realizat un număr de 179 de acțiuni de control privind respectarea normelor igienico-sanitare în unități farmaceutice (farmacii cu circuit deschis, depozite farmaceutice, drogherii).

Prin Serviciul de Promovarea Sănătății s-au realizat următoarele activități:

66 ore de educaţie pentru sănătate (10: Fumat, 4: Alcool, drog; 3: Igiena, 13: Alimentaţia, 20: Educaţie sexuală)

7 cursuri (a câte 3 ore) pentru mediatori sanitari romi şi asistenţi sociali (Alcoolul), (Fumatul; Obezitatea), (Drogurile; Primul ajutor), (Alimentaţia I.-III.; Aparatul digestiv: anatomie, fiziologie, patologie, inclusiv diabetul zaharat)

S-au elaborat materiale informativ-educative referitor la alergiile alimentare, alergiile la praf,

S-a elaborat broșura de educație pentu sănătate cu privire la virozele respiratorii care s-a distribuit în rețeaua sanitară și în colectivități școlare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 2, 2015. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.