Croaţia anulează datoriile celor mai săraci oameni din ţară

Guvernul din Croaţia a decis să anuleze datoriile de până la 35.000 de kuna (5.146 dolari) acumulate de persoanele cu venituri de până la 1.250 kuna pe lună (184 dolari), decizie fără precedent menită să susţină economia prin stimularea consumului intern. Măsura, care intră în vigoare luni, se referă la persoanele cu venituri reduse, care locuiesc cu chirie şi nu îşi pot plăti datoriile, relatează CNBC.

Croatia53În acest program sunt incluse datoriile către companiile energetice, bănci şi alţi furnizori de credite şi operatorii de telecomunicaţii. Premierul Zoran Milanovic a declarat că niciun alt guvern nu a mai luat o astfel de măsură. „Facem tot posibilul să uşurăm vieţile oamenilor, în această criză prelungită şi stresantă, pentru a le da şansa unui nou început”, a afirmat Milanovic luna trecută, într-o conferinţă de presă în care a anunţat programul.

Potrivit autorităţilor, de această măsură vor beneficia circa 60.000 de persoane, dintr-o populaţie de 4,4 milioane. Programul va costa creditorii până la 2,1 miliarde de kuna (309 milioane dolari), conform estimărilor Reuters.

Ideea guvernului este de a susţine relansarea activităţilor economice prin stimularea consumului, în urma deblocării conturilor bancare ale datorniciilor. Economia Croaţiei este în recesiune de şapte ani. La fel ca în unele state vecine, croaţii au luat împrumuturi şi credite ipotecare în franci elveţieni, dar de la liberalizarea cursului de către Banca Naţională a Elveţiei, luna trecută, costul rambursării datoriilor a crescut.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 2, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.