Marginalizații social pot să beneficieze de subvenție din bugetul asigurărilor de șomaj

Prin Legea 250/2013 se introduce noțiunea de tânăr cu risc de marginalizare socială. Tânăr cu risc de marginalizare socială este persoana cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani care se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau, dupa caz, reședința și se încadrează în una dintre următoarele categorii:

someriSe afla în sistemul de protecție a copilului sau provine din acest sistem;

Are dizabilități

Nu are familie, sau a cărui familie nu îi poate asigura întreținerea;

Are copii în întreținere;

A executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;

Este victima traficului de persoane.

Angajatorii care  încadrează  în muncă astfel de tineri vor beneficia lunar de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor (dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referință), până la expirarea duratei contractului de solidaritate.

Contractul de solidaritate se încheie între agenția pentru ocuparea forței de muncă teritorială și tânăr pe o durată de până la 3 ani, dar nu mai puțin de un an, în condițiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani.

Această facilitate se acordă doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Salariatul trebuie încadrat în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, până la expirarea duratei contractului de solidaritate sau a unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.

Locul de muncă pe care este încadrat tânărul trebuie să fie un loc de muncă vacant, comunicat agenției pentru ocuparea forței de muncă teritoriale.

În cazul în care angajatorii încetează raporturile de muncă ale tinerilor înainte de expirarea contractului de solidaritate, aceștia vor fi obligați să restituie în totalitate sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr pentru care a încetat raportul de muncă.

Dacă la data expirării contractului de solidaritate, angajatorul de inserție menține raportul de muncă cu tânărul, atunci va beneficia de o altă facilitate din partea statului. Concret, angajatorul va primi lunar, din bugetul asigurărilor de șomaj, o sumă în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj pe care tânărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi încetat la acea dată.

Suma se acordă angajatorului pe perioada menținerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de 2 ani, conform Legii nr.250/2013.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 3, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Marginalizații social pot să beneficieze de subvenție din bugetul asigurărilor de șomaj

  1. Astazi am vazut un lucru imbucurator. In zona Pescarus, niste oameni erau cuprinsi la curatenie. Poate erau dintre cei care primesc ajutor social.Este un lucru bun daca sunt pusi la treaba si sprijina si ei cum pot comunitatea in care traiesc. Nici cimitirele nu ar trebui ocolite, si acolo trebuie sa se faca mereu curatenie: flori uscate, coroane, frunze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.