Sechestru pe școlile din Călinești-Oaș, instituit de Serviciul Fiscal Orășenesc Negrești-Oaș

Marți, 3 ianuarie la sediul PNL Satu Mare, viceprimarul comunei Călinești-Oaș, Dinu Birtoc, împreună cu președintele Organizației Județene PNL Satu Mare, Petre Mureșan au susținut o conferință de presă prin care au făcut cunoscute cauzele pentru care un număr mare de clădiri și terenuri din proprietatea Consiliului Local au fost puse sub sechestru în ziua de 7 ianuarie 2015.

IMG_0001Viceprimarul comunei Călinești-Oaș, Dinu Birtoc a arătat că în anul 2012 s-au demarat lucrări de asfaltare a drumurilor de pe raza comunei, precum și lucrări de extindere a rețelei de apă și canalizare spre satul Lechința, din bani europeni și de la buget. Proiectul a fost evaluat la aproximativ 8 milioane de lei. Deoarece nu au fost respectate condițiile impuse pentru utilizarea banilor din fonduri europene, în anul 2013, în urma unui control financiar efectuat, s-a constatat un prejudiciu de 1.300.000 lei care nu a putut fi recuperat, nici 10% din valoarea acestuia.

Lucrările de canalizare în valoare de 1 milion de euro au fost preluate spre executare de către un consilier local. La recepție s-a constatat că lucrările de canalizare nu au fost executate corespunzător, nu funcționează creându-se un prejudiciu de câteva sute de mii de euro. Nu s-a respectat nici proiectul drumului spre Lechința, precum și introducerea apei și canalizării pentru 240 de locuințe. Doar 10 familii beneficiază de aceste lucrări. Este un caz fără precedent, ca din cauza unei administrații proaste să plătească toată comuna. Deoarece nu s-au respectat condițiile pentru care s-au alocat banii de la UE, administrația locală trebuie să restituie suma de 4.357.754,61 lei. Astfel s-a procedat la aplicarea sechestrului asupra bunurilor imobile pentru recuperarea prejudiciului. Din ANEXA la procesul verbal nr. 2.450 din 7/ianuarie 2015, rezultă că s-a pus sechestru pe: Școala Gimnazială și Căminul cultural din Lechința, clădirile școlilor din Pășunea Mare, Lechința și Coca, Căminul cultural Călinești și clădirea bibliotecii, terenul cu târgul din Călinești, și altele. La acestea se mai adaugă un microbus Opel, autoturisme Dacia, autospeciale PSI, stație de amplificare, calculatoare etc.

În partea a doua a conferinței de presă, președintele Organizației Județene PNL Petre Mureșan a făcut precizări în legătură cu cele două Rezoluții adoptate în 31 ianuarie 2015, în legătură cu strategia pe linie de partid a PNL pe plan național, precum și despre bugetul pe 2015, despre care Petre Mureșan a spus că ”Se stimulează neperformanța făcându-se o aplatizare a fondurilor distribuite comunelor care s-a făcut în mod neprincipial”.

Se pregătește moțiunea de cenzură în paralel cu o nouă majoritate în Parlament. Aceste rezoluții s-au adoptat la Consiliul Național al PNL care a avut loc în 2 februarie. În prezent PNL lucrează cu un grup de parlamentari al cărui vicelider este deputata de Țara Oașului Andreea Paul. La nivel de județ, municipii și comune se constituie câte un comitet executiv, în funcție de rezultatele la alegerile locale. Biroul PNL reunit are 24 de membri, 15 din PDL și 9 din PNL, cu doi copreședinți, Petre Mureșan și Romeo Nicoară.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 3 februarie 2015. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.