Membrii Cenaclului Literar Județean ”Afirmarea” s-au întâlnit într-o nouă ședință

În ziua de miercuri, 4 februarie 2015, membrii Cenaclului Literar Județean ”Afirmarea” au ținut o nouă ședință, în sala de conferințe a Muzeului Județean de Istorie. În partea introductivă, directorul Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Satu Mare, George Vulturescu a făcut o largă incursiune în istoria de peste 50 de ani a cenaclului literar sătmărean. El a spus că cenaclul literar nu trebuie să fie subordonat nici unei instituții sau persoane, iar cei care îl frecventează sunt membrii săi. George Vulturescu i-a felicitat pe membrii cenaclului care cu puțin timp în urmă și-au ales o noua conducere.

1Actualul cenaclu literar ”Afimarea” își are rădăcinile în cenaclul care a purtat numele de ”Ioan Slavici” și care a fost înființat în anul 1962 de poetul Gheorghe Tarța. În municipiul Satu Mare a mai activat cenaclul care au purtat numele lui G. M. Zamfirescu și cenaclul ”Cetatea” animat de poetul Emil Matei. ”Afirmarea” de astăzi este continuatorul acestor cenacluri. Și-a început activitatea în 1977 sub conducerea lui George Pop Silaghi, alias George Vulturescu și și-a desfășurat activitatea sub egida Casei de Cultură a Municipiului Satu Mare. După Revoluție, la conducerea cenaclului a venit poetul Ion Bala. ”Cenaclul Afirmarea trebuie să existe în continuare, ea nu poate fi confiscat de nimeni ,,este proprietatea membrilor cenaclului”, a spus George Vulturescu.

În partea a doua a ședinței, George Vulturescu și-a prezentat una din ultimele sale cărți, ”Negură și caligrafie”, apărută la Editura Eikon în 2014. Poemele citite fac referire la pleiada poeților și scriitorilor sătmăreni plecați dintre noi.

2Scriitorul Mihai Sas a citit proza intitulată ”Dumnezeu și Stalin”. Fragmentul citit va face parte din viitoarea carte a autorului. A urmat programul artistic care a fost realizat de Georgeta Govor și Liliana Lazăr.

Poetul Gheorghe Cormoș a remarcat în primul rând frazele frumos construite și faptul că textul trădează pregătirea autorului și practica sa îndelungată de ziarist. Claudiu Govor a arătat că Mihai Sas scrie într-un stil care îi este caracteristic. El abordează un aspect al epocii comuniste și are descrieri foarte sugestive. George Vulturescu a remarcat realitatea politică și socială a unei epoci totalitare. Totuși a fost de părere că nu ar strica dacă textul ar mai fi periat puțin față de cum arată acum.

3George Terziu a observat modul în care Mihai Sas știe să-și construiască personajele sale, dar și faptul că în unele locuri frazele i se par prea lungi. Cenaclul se poate mândri că are un prozator de calibrul lui Mihai Sas. Și-a mai exprimat părerea poetul Gheorghe Crețu, care a observat sarcasmul din text și uneori chiar și umorul pe care îl degajă.

La următoarea întâlnire a cenacliștilor, care va avea loc în data de 18 februarie va citi din poemele sale poetul Gheorghe Cormoș.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 5, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.