Școala Bălcescu-Petofi a semnat un protocol de colaborare cu cea din Biserica Albă (Ucraina)

O delegație sătmăreană alcătuită din reprezentanții Școlii gimnaziale ”Bălcescu-Petofi” Satu Mare, în frunte cu Ionel Iluțiu, directorul acestei instituții, s-a aflat joi, 5 februarie 2015 în localitatea românească Biserica Albă din Zakarpatia – Ucraina, pentru semnarea Protocolului de colaborare cu școala de aici.

DSCN0224Menționăm că aceasta a fost vizita de răspuns la cea pe care profesorii din Biserica Albă au făcut-o la Satu Mare la începutul lunii decembrie 2014. Alături de dascălii sătmăreni au fost prezenți și Felician Pop, consilierul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef și Robert Laszlo, directorul CJCPCT Satu Mare, inițiatorii acestui proiect.

Protocolul prevede acțiuni privind colaborarea în plan didactic, schimburi de experiențe, organizarea de tabere pentru copiii din cele două instituții de învățământ, în România și Ucraina, cursuri de cultură și civilizație românească, etc. Cu acest prilej, sătmărenii au făcut importante donații în cărți și obiecte didactice.

Primarul satului, Gheorghe Berinde, și-a exprimat satisfacția de a vedea materializarea acestui proiect și a subliniat ideea că județul Satu Mare este principalul susținător al românilor din Maramureșul istoric. Oaspeții au vizitat Primăria, Grădinița, unde au fost întâmpinați de directoarea Elena Popovici, o veche și statornică prietenă a sătmărenilor, după care a urmat întâlnirea cu profesorii și elevii de la școala din localitate.

DSCN0187Limba de predare este româna iar elevii au recitat câteva poezii din lirica lui Mihai Eminescu. Nu mică le-a fost surpriza sătmărenilor când au constatat că în bibliotecile școlii și grădiniței se află câteva cărți aparținând scriitorilor sătmăreni.

În final, Ansamblul de elevi ”Mugurel”, pregătit de venerabilul instructor Ion Alb,  a prezentat un frumos spectacol folcloric de cântece populare și dansuri maramureșene. Cantautorul George Negrea a susținut apoi un minirecital, foarte bine primit de publicul prezent.

Sătmărenii au lansat invitația ca ansamblul să participe la Festivalul folcloric de la Sâmbra Oilor, unde au evoluat de altfel, și în anii trecuți.  Acesta este primul protocol de colaborare între școlile din cele două țări, urmând ca în 20 februarie să fie semnat un protocol similar între Colegiul Național ”Doamna Stanca” din Satu Mare și Școala de nivel I – III din Veleatino, raionul Hust.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 6, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.