Seară de literatură și muzică bistrițeană, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

Vineri, 6 februarie 2015, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a avut loc o întâlnire cu delegația Centrului Cultural Municipal Bistrița, în cadrul unei reușite seri de literatură și muzică.

DSC_0147După cuvântul de salut al directorului CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo, a luat cuvântul consilierul Felician Pop, care și-a exprimat bucuria că îi poate primi la Satu Mare pe oaspeții bistrițeni, și încrederea că între cele două centre de cultură se va cimenta o durabilă prietenie și colaborare. ”Avem să mulțumim mult culturii bistrițene”, a spus Felician Pop. El a făcut referire la doi mari oameni de cultură bistrițeni, Dariu Pop, ctitor de școală și om de cultură și Vasile Scurtu, fost viceprimar al Sătmarului interbelic, doi bistrițeni care au făcut cultură la nivel înalt în Satu Mare. ”Colaborând, ne vom cunoaște mai bine, vom face proiecte împreună, avem mult de învățat de la bistrițeni”, a spus Felician Pop.

În cuvântul său, prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistrița, s-a declarat onorat de această vizită la Satu Mare. El a considerat o idee frumoasă colaborarea dintre factorii de cultură din Bistrița și Satu Mare. A arătat că în anul care a trecut, la Bistrița au fost organizate foarte multe expoziții cu caracter național și internațional. I-a prezentat apoi pe membrii delegației, insistând asupra artistului fotograf Ovidiu Lazăr, cel care a sosit cu un mare număr de fotografii care au putut fi admirate, adevărate opere de artă, care surprind minunate peisaje montane, răsărituri și apusuri de soare, dovedind o dragoste statornică față de peisajul montan. Artistul pregătește o nouă expoziție după ce a cutreierat țările nordice cu aparatul de fotografiat.

Dr. Dorel Cosma a mai vorbit despre expoziția de afișe care se referă la manifestările culturale din Bistrița din anul trecut, aproximativ 60 de afișe, care vorbesc despre o bogată activitate culturală. A fost prezentată apoi revista ”Conexiuni”, o frumoasă revistă de cultură, cu apariție trimestrială, al cărei director este dr. Dorel Cosma.

Dr. Elena M. Cîmpan, redactor al revistei, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a vorbit despre activitatea Societății Scriitorilor Bistrițeni, societate care numără 30 de membri și despre festivalul care se organizează anual la Bistrița în preajma zilei lui Rebreanu. Societatea desfășoară cel puțin o activitate lunară și oferă scriitorilor bistrițeni largi posibilități de afirmare. Poetul Menuț Maximinian, director al ziarului ”Răsunetul” a citit mai multe poezii despre iarnă. El a amintit că cele două orașe sunt legate prin râul Someș.

DSC_0154Alte poezii au fost citite de Victoria Fătu Nalați, distinsă nu demult cu un important premiu pentru poezie la Paris și cu un alt premiu din partea UNICEF. A urmat Ștefan Vescari, autor până în prezent al trei volume de versuri. Poeziile sale sunt poezii fără titlu, după cum a precizat. Au mai citit din creațiile lor dr. Dorel Cosma și dr. Elena M. Cîmpan, din volumul ”Postume, antume” apărută la Editura Limes în 2014. Cei prezenți au putut audia poezii de bună calitate scrise de poeți cu un talent deosebit și care se bucură de o largă recunoaștere.

Momentele poetice au fost intercalate cu încântătoare reprize muzicale. Asistența a putut audia piese muzicale de Hoffman, Frederic Chopin, Piotr Ilici Ceaikovski, Alois Weber, dar și piesa ”Mai am un singur dor” pe versurile poetului național Mihai Eminescu. Interpretarea de excepție a aparținut maestrului Florin Vlad acompaniat la clape de Savu Alex.

În încheiere, oaspeții bistrițeni și-au exprimat speranța într-o colaborare prietenească și fructuoasă între cele două centre de cultură. Au mulțumit gazdelor pentru invitație și găzduirea acestei minunate seri de poezie, muzică și artă.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 6, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.