Județul Satu Mare va dezvolta relații economice și comerciale cu regiunea Piemonte din Italia

Luni, 9 februarie, în sala mică de ședințe a Consiliului Județean a avut loc o conferință de presă cu participarea delegației italiene din regiunea Piemonte și conducerea Consiliului Județean Satu Mare reprezentată de vicepreședintele Consiliului Județean, Rudolf Riedl și managerului județului Satu Mare, Nicolae Bura. Delegația italiană a fost reprezentată de viceprimarul orașului Acqui Terme, Franca Roso, secretarul primăriei Acqui Terme, Raffaello Caria, psiholog și profesor Valentina Mihaela Pascal, profesor și președinte al Centrului de Cultură și Tradiție Română din Torino, președintele Comfimprese Nord-Vest Italia, Costel Buliman, delegat Confimprese și jurnalistul Mario Bocchio.

DSC_0141În cadrul conferinței de presă, vicepreședintele Consiliului Județean Rudolf Riedl și managerul județului Nicolae Bura i-au prezentat pe membrii delegației italiene și au vorbit despre discuțiile care au avut loc între partenerii români și italieni, dorința lor de a dezvolta relații economice și comerciale cu județul Satu Mare și dorința sătmărenilor de a stabili relații cu regiunea Piemonte, care este o regiune cu o istorie milenară și o mare importanță economică. S-a făcut referire la vizita pe care o vor întreprinde oaspeții italieni la o serie de obiective economice sătmărene și deplasarea la Tășnad.

Viceprimarul orașului Acqui Terme, Franca Roso, care ocupă această funcție din octombrie 2014, și-a manifestat bucuria de a se afla în mijlocul sătmărenilor și pentru faptul că un oraș din județul Satu Mare, Tășnad, urmează să se înfrățească cu orașul italian. Cele două orașe au multe în comun, ambele dispunând de stațiuni termale. Viceprimarul Franca Roso a mulțumit pentru ospitalitatea sătmărenilor și a transmis un călduros salut din partea primarului orașului Acqui Terme.

DSC_0156Carmine Gelli, președintele Comfimprese Nord-Vest Italia, a vorbit despre partenerii italieni care doresc colaborarea, în special în domeniul confecțiilor, tricotajelor și a industriei mobilei, ramuri cu vechi tradiții în Satu Mare. S-a referit la comercializarea produselor la export, la faptul că italienii au o vastă piață externă, care se întinde din nordul Africii și până în Asia. Și-a manifestat apoi dorința de a vedea implementate cât mai multe proiecte comune cu partenerii sătmăreni, împreună să fie capabili să țină pasul cu concurența pe plan internațional.

Italienii au de partea lor finanțe solide și un aparat de stat favorabil, a spus Carmine Gelli. S-a mai menționat faptul că diaspora românească poate juca un rol important în această cooperare, va fi o punte de legătură între români și italieni. Se are în vedere atragerea de investitori străini în județul Satu Mare și identificarea unor parteneri de afaceri pentru firmele sătmărene.

În cadrul întâlnirii de la Consiliul Județean Satu Mare, reprezentanții Consiliului Regional Piemonte au înmânat în mod oficial conducerii Consiliului Județului Satu Mare scrisoarea de intenție privind încheierea unui parteneriat între cele două regiuni. Vizita la Tășnad are ca obiectiv vizitarea stațiunii, clarificarea pașilor concreți pentru înfrățirea celor două orașe. Conducerea primăriei Acqui Terme va adresa primăriei din Tășnad invitația de a adera la EHTTA (European Historic Thermal Towns Association).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 9 februarie 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.