Expoziție și prelegeri la Muzeul Județean, cu ocazia sărbătoririi Zilei lui Darwin

Charles Darwin a devenit un caracter emblematic pe plan internaţional, al cărui impact asupra ştiinţei moderne şi a dezvoltării gândirii este incontestabil. Prin urmare, 12 februarie, ziua lui de naştere a fost aleasă pentru a sărbători realizările ştiinţei.

plakat15 2După modelul internațional, în orașul nostru la inițiativa Asociației E‐Consult Satu Mare, în colaborare cu Muzeul Județean se organizează Ziua lui Darwin începând cu anul 2009, pentru a celebra gândirea științifică și umanismul. Evenimentul constă dintr‐o serie de prezentări  susţinute de profesori universitari  şi cercetători renumiţi din diferite domenii ale științei, cu scopul de a răspândi cunoștințe și a populariza gândirea științifică.

Deși cultura noastră modernă cât şi stilul nostru de viaţă în cea mai mare parte s‐a construit pe realizările ştiinţei, nu este o sarcină uşoară ca să înţelegem cunoştinţele acumulate în decursul secolelor sau numai să prelucrăm informaţiile de zi cu zi ce ne asaltează. Totuşi gândirea critică ne poate ajuta să navigăm în această mare de cunoştinţe.

În acest scop vă invităm să participaţi la evenimentul nostru, care va avea loc în 12 februarie 2015, începând cu ora 11, în Sala de conferințe  a Muzeului Județean Satu Mare, Str. V. Lucaciu 21. Cei interesaţi pot participa la următoarele prelegeri:

În limba română începând cu ora 11.00:

‐ Greșeli de planificare  ‐ de ce nu suntem perfecți?  ‐ Márton Attila (UBB Cluj / Grupul Milvus)

‐ Iarna ca vara (acomodarea faunei la habitate termale) ‐ dr. Sas‐Kovács István (Univeristatea Oradea)

‐ Cine a fost omul de Neanderthal? ‐ Astalos Ciprian (Muzeul Județean Satu Mare)

În limba maghiară începând cu ora 13.00:

‐ Miért nem lehetünk tökéletesek? (De ce nu putem fi perfecți) – dr. Rózsa Lajos (MTA‐ TTM Budapesta)

‐ Őslények és evolúció az idő forgatagában (Viețuitoare preistorice și evoluție în vârtejul timpului)

– dr. Silye Lóránd (UBB Cluj) ‐ Miért nincsenek angyalok? ‐ gondolatok a megfelelő méretről (De ce nu există îngeri – idei despre mărimea potrivită) – Márton Attila (UBB Cluj / Grupul Milvus)

 ”Darwin Day ‐ Proiectul Descendenței”

În anul 2015, cu ocazia Zilei lui Darwin se vernisează la Muzeul Județean Satu Mare expoziția intitulată: ”Descendența speciei umane prezentată prin chipuri și fosile”, realizată de către artistul plastic (un pasionat paleoantropolog) Eduard Constantin Olaru. Expoziția își propune portretizarea după metode științifice a unor hominizi ale căror cranii fosile au fost descoperite în Africa, Europa și Asia.

Respectând regulile reconstrucției anatomice după metode criminalistice, țesuturile feței  și proporțiile acesteia sunt măsurate și aproximate după standarde bine stabilite. De asemenea, domeniul reconstrucției paleoartistice ține cont și de regulile anatomiei comparate cu ajutorul cărora putem intui structura organismelor și raporturile dintre organele constitutive.

Pentru o reprezentare cât mai apropiată de realitate, paleoartiștii țin cont și de descoperirile geneticienilor cu ajutorul cărora se pot stabili caracteristici perisabile precum culoarea pielii, a ochilor ori a părului, în funcție de nivelul de melanină. Orice reprezentare ipotetică realizată de un paleoartist trebuie să se sprijine pe argumente cu un solid fundament științific.

Materialul expoziției a fost realizat în cadrul unui proiect care își propune popularizarea informației științifice mai ales în rândul tinerilor, adresându‐se lor prin intermediul evenimentelor publice cu tema evoluției omului. ”Proiectul Descendenței ‐ O epopee a speciei umane” a fost pornit în urmă cu 4 ani și s‐a bucurat încă de la început de sprijinul d‐lui prof. dr. Gheorge Mustață de la Facultatea de biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza  ‐  Iași. Sub îndrumarea domniei sale s-a realizat o expoziție itinerantă  cu titlul ”Descendența speciei umane  ‐  Studii  și schițe paleoantropologice” care a fost expusă, pe rând, la Iași (2012  ‐ Facultatea de biologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza  ‐ Iași), la Bacău (2012  ‐ Complexul Muzeal de Științe ale Naturii  ‐  Ioan Borcea),  la București (2012 ‐ Muzeul Național de Istorie naturală ‐ Grigore Antipa) și Cluj (2014 ‐  Muzeul Zoologic din cadrul Universității Babeș Bolyai, în colaborare cu ASUR, într‐un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a lui Darwin).

Pe parcursul anului 2015 vor fi realizate o serie de reconstrucții faciale tridimensionale după replici ale unor cranii fosile, sub forma unor busturi, care vor fi prezentate marelui public în toamna acestui an. Începând din anul 2014 ”Proiectul Descendenței” s‐a alăturat Asociației pentru Dezvoltare Intelectuală  și Personală (A.D.I.P.), evenimentul ”Darwin Day ‐ Proiectul Descendenței ‐ 2015” fiind prima acțiune comună în această  formulă și va avea loc pe data de 12 februarie în Satu Mare, București și Timișoara.

Evenimentul constă în vernisarea expoziției ”Descendența speciei umane prezentată prin chipuri și fosile” și lansarea cărții ”Revoluția după  Darwin” de Adrian Nicolae, membru al redacției ”Știință&Tehnică”, publicație care este principalul partener al manifestărilor, cât și relansarea acestei reviste ieșite de curând sub tutela Adevărul Holding.

La Satu Mare, evenimentul ”Darwin Day ‐ Proiectul Descendenței” este realizat în colaborare cu Asociația E‐Consult și Muzeul Județean Satu Mare. În Timișoara evenimentul este organizat de filiala locală a ASUR (Asociația Secular Umanistă din România) si A.D.I.P. având ca partener Agenția de Dezvoltare Economică Timiș  (ADETIM). În București evenimentul este susținut de Primăria Sectorului 3 și Centru Cultural ”Casa Artelor” ‐ Sector 3 București.

Intrarea la eveniment și la expoziție este liberă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 10, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.