Informare din partea Direcției de Sănătate Publică Satu Mare privind virozele și gripa

Fiind sezonul virozelor respiratorii şi deoarece răspândirea lor este favorizată şi de vremea blândă, dorim să vă reamintim unele aspecte privind virozele respiratorii banale (răceli) şi gripa; măsurile de prevenire şi tratament sunt asemănătoare.

gripaGripa (influenza) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu febră, stare generală alterată, durere de cap, dureri musculare şi de obicei manifestări respiratorii, ca şi în cazul virozelor respiratorii banale. Sunt posibile forme severe, cu complicaţii, suprainfecţie bacteriană, mai ales la copii şi vârstnici, precum la bolnavi cronici, persoane cu imunitate compromisă.

Gripa apare sub formă de epidemii în sezonul rece. Datorită existenţei mai multor tipuri de virusuri gripale şi a variabilităţii lor, o persoană care a trecut prin infecţie gripală se poate îmbolnăvi din nou, contactând un alt tip de virus gripal.

Pentru prevenire trebuie ştiut că infecţia gripală se răspândeşte pe cale aeriană. Acoperiţi gura şi nasul cu şerveţelul sau batista când strănutaţi, tuşiţi, căscaţi, şi spălaţi-vă des pe mâini. Aerisiţi frecvent, şi la copii mici, vârstnici, bolnavi!

Vă sfătuim să evitaţi aglomeraţia (transportul în comun, sălile de spectacole etc.). În caz de epidemie,  în spitale se ordonează carantină, dar nu e bine de mers nici în vizită sau la petreceri. Evitaţi răceala, frigul fiind un factor important care pregăteşte teren ideal pentru invazia virală. Medicul  poate să vă recomande şi vaccin antigripal. Femeile gravide să se ferească în mod special de gripă, pentru că poate produce avort spontan sau malformaţii congenitale.

Creşteţi rezistenţa organismului cu vitamine, mai ales vitamina C, de preferat sub formă naturală, consumând fructe proaspete (mere, portocale, grape-fruit, lămâi), varză murată. Vitamina C se distruge prin preparare termică, deci lipseşte din mâncarea gătită, compoturi.

În caz de îmbolnăvire apelaţi la medic! Este indicat repausul la pat; bolnavul să fie izolat, să doarmă separat, eventual puteţi să folosiţi chiar şi acasă măşti de protecţie. Copilul bolnav să fie scos imediat din colectivitate. Se recomandă vitamine, mai ales vitamina C, dietă uşoară cu multe lichide (apă minerală, supe, ceai, sucuri de fructe şi de legume, iaurt etc.).

Dintre medicamentele antipiretice (pentru febră) vă recomandăm Algocalminul, Ibuprofenul sau Paracetamolul, fără a depăşi 3 tablete sau supozitoare pe zi (au şi acţiune de calmare a durerii).

Este important să nu daţi copiilor Aspirină (poate provoca sindromul Reye, rar întâlnit dar fatal: encefalopatie şi hepatopatie acută). Deoarece predispune la sângerări, administrarea Aspirinei este strict interzisă bolnavilor cu ulcer. Astăzi Aspirina (în doză mică) se recomandă în special persoanelor cu risc de a face tromboză sau infarct miocardic.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 13, 2015. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.