Întâlnire de lucru pe tema măsurilor de prevenire și combatere a consumului de droguri în școli

Vineri, 20 februarie, în sala mare a Palatului Administrativ, din inițiativa prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, a avut loc o întâlnire de lucru cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean a conducerii Centrului de Prevenire, Evaluare și Cosiliere Antidrog Satu Mare și a directorilor din unitățile de învățământ din județ pentru a dezbate măsurile de prevenire și combatere a consumului de droguri în școli.

IMG_0061Au participat: Camelia Iacob, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, Gheorghe Ungur de la Agenția Națională de Prevenire a Traficului de Persoane, Liliana Cristea de la Consiliul Județean de Resurse și Asistență Educațională, comisar de Poliție Ramona Săndulescu, inspectorul școlar general Claudiu Mondici, precum și consilierul Ramona Antonescu care a condus desfășurarea întâlnirii, la care au fost invitați toți directorii de școli din județ.

În urma discuțiilor purtate au reieșit următoarele aspecte: la nivel județean organele abilitate au pregătit programe de prevenire a consumului de droguri de către copii încă de la grădiniță. Prevenirea constă din forme specifice de informare, consiliere și educație. Camelia Iacob a accentuat că este necesară observarea de către părinți și educatorii copiilor a modificărilor de comportament care se produce la cei care consumă droguri și s-a arătat disponibilitatea de a merge în unitățile școlare la solicitare, pentru discuții confidențiale cu elevii și părinții acestora.

Gheorghe Ungur a arătat că traficul de persoane este un pericol major pentru tineri asupra cărora se exercită cele mai variate forme de exploatare. A subliniat că 40% dintre persoanele traficate sunt minori. Există un parteneriat cu ISJ, in rândul tinerilor traficați se încadrează inclusiv copii de clasa I. De aceea se dorește și este necesară implicarea părinților în procesul de prevenire și conștientizare a pericolelor ce vin din această direcție. Urmează să aibă loc o întâlnire cu comitetele de părinți de la nivelul județului și apoi la nivelul unităților școlare. Din Satu Mare în perioada 2013-2014 sunt monitorizate 20 de persoane, iar procedura se va încheia când victimele vor fi integrate în societate.

Liliana Cristea a prezentat probleme legate de consumul de droguri de către elevi, informând asistența că între 12 și 27 martie va avea loc o campanie antidrog sub deviza ”Alege conștient”. În cuvântul său, comisarul de poliție Ramona Săndulescu a prezentat câteva dintre acțiunile concrete care s-au derulat în unitățile școlare pentru elevi, arătând că intituția pe care o reprezintă își propune să contiue legătura cu școala, diriginții și părinții elevilor. A arătat că este important să le oferim elevilor care frecventează școala, informații suficiente pentru ca să-i protejăm de eventualele riscuri la care ar putea fi expuși.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 20, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.