Primarul dr. Dorel Coica dorește ca polițiștii locali să fie plătiți la fel ca lucrătorii Ministerului de Interne

Marți, 24 februarie, în sala mică de ședințe a Consiliului Local a avut loc ședința în cadrul căreia s-a prezentat activitatea pe anul 2014 a Poliției Locale Satu Mare. La ședință au participat: primarul municipiului Satu Mare dr. Dorel Coica, viceprimarul municipiului dr. Radu Roca, directorul general al Poliției Locale, Ioan Precup. Au mai fost prezenți numeroase cadre ale Poliției Locale. Directorul Ioan Precum a arătat în deschiderea ședinței că Poliția Locală Satu Mare și-a exercitat anul trecut atribuțiile privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, în direcția prevenirii și descoperirea infracțiunilor prevăzute de lege.

DSC_0171Organigrama instituției prevede 150 de posturi, din care 135 sunt funcții publice și 15 posturi pentru personalul angajat pe bază de contract individual de muncă. La sfârșitul anului au fost ocupate 103 posturi, din care funcții publice 89 și 14 personal contractual. 38 persoane sunt încadrate pe funcții cu studii superioare. La sfârșitul anului structura personalului era: 9 funcții de conducere și 94 funcții de execuție, personalul operativ reprezentând 84,47% din efectiv. La sfârșitul anului exista un deficit de 47 de cadre din care 4 de conducere și 43 de execuție.

În anul 2014 polițiștii locali au aplicat 9.292 de sancțiuni contravenționale, din care 4.605 au fost cu avertisment, 4.687 cu amendă în valoare de 1.380.220 lei. Comparativ cu alți ani numărul sancțiunilor a crescut cu 68,08%. La bugetul local s-a încasat suma de 264.387 lei. 1.352 de amenzi au fost aplicate persoanelor domiciliate în alte localități, neavând o situație a sumelor încasate.

Au fost desfășurate 781 de acțiuni pe linie de ordine publică și siguranța cetățeanului, depistarea persoanelor care apelează la mila publică, pe linie de control comercial și autorizații de funcționare, legalitatea ocupării domeniului public, comerțul ilicit, de asemenea pe linie de mediu și salubrizare.

Au fost identificate 203 autovehicule abandonate, fiind verificat termenul pentru intrarea în legalitate. Au fost desfășurate acțiuni de supraveghere privind desfășurarea unor acțiuni sociale stradale periodice. Au fost executate 751 de mandate de aducere emise de organele de urmărire penală și instanțele de judecată. S-au aplanat 95 cazuri de conflict sau stări conflictuale, și au fost constatate 8 infracțiuni. 715 acțiuni ale Poliției Locale Satu Mare au fost organizate în colaborare cu alte instituții: servicii din cadrul Primăriei, Direcția de Evidență a Persoanelor,S.P.A.S, A.D.P., I.P.J., Poliția Municipiului, Inspectoratul Județean de Jandarmi, I.S.U., Penitenciarul Satu Mare, Transurban, Garda de Mediu și alte instituții. 110 acțiuni au fost în legătură cu persoanele a căror sancține s-a transformat în muncă în folosul comunității. Au fost acțiuni de prevenire și menținere a ordinii publice la activitățile sociale, culturale, sportive, religioase. S-a acordat sprijin personalului S.C. Transurban pentru depistarea călătorilor fără bilet.

Reprezentanții Poliției Locale au participat la întâlniri cu elevii și cadrele didactice din 12 școli. A fost reluat proiectul ”Stop violenței în școli”. Prin dispeceratul Poliției Locale s-au preluat 2.296 de sesizări de la cetățeni. S-a constatat o creștere a numărului de sesizări, ceea ce denotă o creștere a încrederii cetățenilor în Poliția Locală. În cele trei luni, februarie – septembrie 2014, de funcționare a sistemului de supraveghere video a spațiilor publice din municipiu s-au constatat 468 fapte antisociale, infracțiuni ori abateri. Acest lucru a contribuit la creșterea eficienței Poliției Locale. În 2015 sistemul se va extinde cu 73 camere de supraveghere.

Au fost efectuate 8.009 identificări ale persoanelor care nu au prezentat documente de identitate, și 2.107 identificări auto. S-au întocmit 45 comunicate de presă publicate pe site-ul Primăriei. S-a monitorizat presa scrisă locală, fiind identificate 67 de articole cu privire la activitatea Poliției Locale. Lunar a fost întocmit raportul de activitate al instituției.

Împotriva proceselor verbale ale Poliției Locale au fost înregistrate în instanță 141 de plângeri contravenționale, dintre care, 44 au fost soluționate prin respingerea contestației, 22 au fost soluționate prin transformarea amenzii în avertisment, 12 au fost admise și anulate iar 66 sunt în curs de soluționare.

La capitolul obiective principale pe anul 2015 se prevede organizarea unor acțiuni ferme pe toate domeniile de activitate, angajarea a 15 polițiști locali, trimiterea la cursul de formare inițială a polițiștilor angajați în 2014, semnarea contractului și finalizarea proiectului cu finanțare europeană ”Sistem informatic de automatizare și management al activității Poliției Locale”, finalizarea lucrărilor la poligonul de tir și amenajarea noului sediu.

Primarul dr. Dorel Coica a apreciat în cuvântul său că Poliția Locală a prezentat cu bilanț pozitiv și bogat ce denotă o activitate bună pe anul 2014. Din păcate, a spus dr. Dorel Coica, mai sunt probleme și în primul rând cu salariile polițiștilor, existând și un deficit de personal. Pentru noul sediu a vorbit despre imobilul în care funcționează Poliția de Frontieră, care ar fi un sediu bun pentru Poliția Locală, dar s-a amintit și de mutarea într-o altă locație a Extensiei sătmărene a Universități ”Babeș-Bolyai”. Poliția Locală urmează să fie dotată cu utilaje necesare ridicării mașinilor. S-a mai precizat că Poliția Locală este tot mai bine văzută și apreciată de către cetățeni, dar totdeauna este loc pentru mai bine.

Primarul dr. Dorel Coica a mai spus că se depun eforturi pentru ca și polițiștii locali să fie plătiți ca și lucrătorii Ministerului de Interne. 40% dintre polițiștii locali sătmăreni au salariul minim pe economie. ”Se impun salarii mai mari pentru ca polițistul local să poată sta drept în fața cetățenilor și să-și facă bine treaba”, a spus Dorel Coica. În final primarul municipiului a urat succes pe mai departe polițiștilor locali.

Viceprimarul dr. Radu Roca a apreciat anul bun încheiat de polițiștii locali și a menționat ca o realizare deosebită introducerea supravegherii video care după părerea sa va contribui la o mai bună activitate a poliției locale. Viceprimarul a urat succes în muncă tuturor polițiștilor locali sătmăreni în anul 2015.

CAROL C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 24, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.