Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” cere Guvernului respectarea Acordului semnat în octombrie 2014

Prim-vicepreședintele Federației Naționale ”Spiru Haret” și președintele SIP al județului Satu Mare, Ioan Drăgan, informează că în luna octombrie 2014, în urma discuțiilor purtate, federațiile sindicale reprezentative din învățământ au semnat împreună cu Guvernul României Acordul asupra unor măsuri care urmează să fie adoptate în domeniul învățământului. Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” consideră că respectarea acestui act ar demonstra că educația reprezintă o prioritate națională pentru Guvern. La ora actuală, constatăm însă, că unele obiective stipulate în Acord nu sunt încă realizate, iar câteva puncte au fost încălcate.  

ioan-draganÎn consecință, Federația Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret” vă solicită asumarea unor măsuri coerente, necesare și suficiente, bazate pe o analiză reală și corectă a problemelor din învățământul preuniversitar, care să conducă la realizarea angajamentelor asumate de Guvern prin semnarea Acordului.

Deși au existat, din partea Domniei voastre, nenumărate declarații politice în care v-ați exprimat public interesul și sprijinul necondiționat pentru consolidarea unui sistem educațional public eficient, constatăm că o parte din cele exprimate rămân la stadiul de intenție. Cea mai recentă dovadă este proiectul unui ordin al ministrului educației și cercetării științifice care, dacă va fi adoptat, va avea drept efecte reducerea drastică a numărului de posturi din învățământul preuniversitar, disponibilizări de personal și diminuări salariale.

În toate luările de poziție publice și în discuțiile purtate cu partenerii de dialog social, reprezentanții guvernului au fost de acord că sistemul educațional românesc trebuie să devină, la modul real, un sector strategic de care depinde evoluția pe termen lung a societății românești; că este absolut necesară perfecționarea permanentă a personalului didactic, pentru a se asigura un standard de calitate corespunzător; că învățământul performant are nevoie de o resursă umană motivată corespunzător din punct de vedere salarial; că se impune creșterea substanțială a alocațiilor bugetare pentru sectorul educațional.

În realitate, Ministerul Educației și Cercetării Științifice este obligat, prin finanțarea deficitară, să trateze în continuare, „reforma” sistemului de învățământ exclusiv din perspectivă contabilă. Unităților școlare li se aplică ”regula lui Procust”, impunându-li-se să se încadreze într-un anumit nivel al cheltuielilor, într-un anumit număr de locuri de muncă etc., fără nici o evaluare reală a nevoilor prezente și a perspectivelor. Ca dovadă, în luna ianuarie a acestui an, inspectoratele școlare au primit o dispoziție prin care li se impune să reducă un număr de (aproximativ) 50 de posturi fiecare. Mai mult, am constatat că în unele zone se iau măsuri în mod clar împotriva interesului învățământului și contrare prevederilor legale, precum desființarea posturilor de bibliotecar din unitățile de învățământ din mediul rural.

Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” a solicitat în repetate rânduri emiterea unor acte normative fundamentate pe analize pertinente, care să modifice/completeze legislația existentă. Printre acestea, considerăm că sunt urgențe precum: modificarea Legii educației naționale, în cuprinsul căreia să existe, ca titlu distinct, Statutul personalului din învățământ (cu drepturile și obligațiile salariaților din sistem); elaborarea unui act normativ de modificare a Legii nr. 63/2011 privind încadrarea și salarizarea în anul 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ; adoptarea și aplicarea Regulamentului privind locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora; încheierea Protocolului dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, astfel încât personalul din învățământ să beneficieze în mod gratuit de asistență medicală în cabinetele medicale și psihologice școlare, precum și în policlinici și unități spitalicești stabilite de comun acord; modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar; aprobarea Metodologiei privind transferul personalului didactic auxiliar și nedidactic între unitățile de învățământ preuniversitar de stat; aprobarea normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de munca a cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, din unitățile de învățământ special și din centrele județene de resurse și asistență educațională. Cu toate acestea, discuțiile la nivelul Ministerului Educației și Cercetării Științifice bat pasul pe loc

Toate cele enumerate mai sus, precum și multe alte nemulțumiri pe care continuăm să le semnalăm în numele membrilor noștri de sindicat, ne pun în situația de a considera că instituțiile statului nu au un interes real să rezolve problemele Educației. Ne aflăm în aceeași postură ca în ultimii 25 de ani: în perioadele electorale avem parte de promisiuni și angajamente care, apoi, în general, sunt uitate; agendele de lucru ale factorilor decidenți sunt prea pline cu alte obligații pentru ca problemele reale ale învățământului să își mai găsească loc; bugetul de stat este alocat unor obiective mult mai „importante” decât educația, timp în care generații după generații de elevi trec parcurgând un sistem educațional din ce în ce mai dezorganizat și mai superficial.

Federația Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret” vă solicită să luați în discuție cu celeritate, la nivel guvernamental și parlamentar, soarta învățământului românesc, iar analizele să fie urmate de măsuri legislative și financiare care să conducă, în regim de urgență, la redresarea acestuia.

Ioan Drăgan, Prim-vicepreședintele Federației Naționale ”Spiru Haret” și președintele SIP al județului Satu Mare

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 26, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.