Poetul Aurel Gurghianu, într-un remarcabil volum omagial al scriitorului Ioan Nistor

Cu ocazia ”Anului editorial sătmărean” 2014, am intrat în posesia unei frumoase și valoroase cărți, prin bunăvoința autorului ei, premiat cu această ocazie, poetul Ioan Nistor, căruia îi mulțumesc și cu acest prilej. Este vorba despre volumul întitulat ”Aurel Gurghianu poezia cotidianului”, volum apărut la editura clujeană Eikon, 2014. Cartea este o imagine vie a unui poet transilvănean autentic, care a făcut parte din prolifica grupare din jurul revistei ”Steaua”.

DSC_0170Personal, am luat cunoștință de existența poetului încă de pe vremea studenției, pe când parcurgeam cu mare interes paginile revistei ”Steaua”, de care poetul Aurel Gurghianu era organic legat. Știam că se numără printre membrii fondatori ai revistei, căreia i-a rămas fidel până la sfârșitul vieții. ”Steaua” clujeană a fost o adevărată stea călăuzitoare, prin vremuri grele, a poeziei adevărate, un far al culturii transilvane, către care se îndreptau toate privirile. A creat o adevărată emulație, a fost o adevărată școală literară. În jurul ”Stelei” gravitau personalități precum: A.E.Bakonsky, Petre Stoica, Aurel Rău, Victor Felea și bineînțeles, Aurel Gurghianu. ”Steliștii”, așa cum susține într-un interviu N.Prelipceanu, au știut să facă în așa fel încât revista să apară ”cea mai curajoasă revistă, nu numai din România ci din lagărul socialist”.

Aurel Gurghianu s-a născut într-o familie de țărani din Iclăzel, județul Mureș, la 11 mai 1924, o zonă considerată de poet un ”tărâm al legendelor”, cu oameni receptivi la cultură și copii talentați, cu o remarcabilă inteligență. Viitorul poet și-a petrecut copilăria în satul natal. La 14 ani și-a pierdut tatăl, eveniment perceput ca o catastrofă de întreaga familie. De atunci viața lui s-a derulat sub auspicii dramatice.

La 13 ani  a fost dat la Școala Normală de Băieți din Târgu Mureș, fiind destinat să devină învățător. După trei ani de studiu, a fost nevoit să plece în refugiu la Școala Normală din Blaj, unde va petrece cinci ani. Chemat în armată, în iunie 1944, a ajuns la Școala de Subofițeri rezerviști din Radna, unde a trăit evenimente dramatice. Eroismul camarazilor l-au inspirat în multe din poezii ale sale.

Demobilizat după ce frontul s-a mutat peste Tisa, tânărul recrut a fost în măsură să-și continue studiile. După obținerea diplomei de învățător, a activat trei ani în satul natal. În 1948 a devenit student la Facultatea de Filologie din Cluj. Între timp, în 1942 a debutat cu poeme în ziarul ”Adevărul” și ”Gazeta de Turda”. A urmat placheta ”13 poeme de dragoste”, apărută la Târgu Mureș în 1946. Tânărul poet s-a atașat cu tot sufletul de spiritualitatea clujeană, a stabilit legături cu viitorii săi colegi de la ”Steaua”. A publicat versuri în suplimentul literar al ziarului ”Lupta Ardealului”, apoi în ”Almanahul literar”. Student fiind în anul III, a fost cooptat, în 1950, în colectivul redacției ”Almanahul literar” devenit ”Steaua” în 1954 ca redactor, iar din 1959 ca redactor-șef adjunct, până la sfârșitul vieții.

Anul 1954 a însemnat și debutul editorial al lui Aurel Gurghianu, cu volumul de versuri ”Drumuri”. În 1957 i-a apărut volumul ”Zilele care cântă”, iar în 1962 volumul ”Liniștea creației”. Vizita în URSS, în zona Leningradului de atunci, l-a inspirat în ciclul de poeme ”Mirajul nordului”, urmat în 1965 de ”Biografii sentimentale”.

O cotitură în creația poetului este legată de anul 1968, odată cu apariția plachetei ”Strada vântului”, considerată o ”rampă de lansare spre o nouă poezie”. În acest sens se înscrie volumul selectiv ”Ascult strada”, 1969, apoi ”Poarta cu săgeți” și ”Temperatura cuvintelor” din 1972, care ”impun o personalitate artistică puternică, una din cele mai originale voci poetice românești de după Al Doilea Război Mondial”.

Anul 1973 i-a adus o satisfacție deosebită. Uniunea Scriitorilor i-a acordat pe 1972 premiul pentru poezie alături de Eugen Jebeleanu, Constanța Buzea, Ion Horea, Vasile Igna, Dan Verona etc. A fost sărbătorit cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani cu articole omagiale și apariția unui florilegiu din creația sa. Volumul de versuri ”Curenții de seară”, i-a apărut în 1976 și a fost bine receptat la festivalul de poezie de la Struga (Iugoslavia). Cutremurul din 4 martie 1977 i-a adus o mare durere, pierderea unui mare prieten, unul dintre creatorii revistei ”Steaua”A.E.Bakonsky, pe care l-a evocat în volumul ”Cadavre în vid”. La cinci ani după apariția primelor tablete în ”Steaua”, i-a apărut la Editura Dacia primul volum de tablete cu titlul ”Terasa și alte confesiuni”.

Un moment trăit cu intensitate de poet a fost căsătoria la 8 martie 1979 cu Cornelia Șerbănescu, de care o lega ”o dragoste frumoasă, curată, ca și ziua de sărbătoare”. Antum îi mai apar volumele de versuri ”Orele și umbra” (1980), ”Carnet” (1981), ”Numărați caii amurgului” (1982), ”Diagnosticul străzii” (1985).

Anul 1985 a fost anul când Aurel Gurghianu s-a aflat în plină putere creatoare. A participat la a VIII-a ediție a Congresului Mondial de Poezie, organizat în Grecia, la Corfu. Aici poetul a prezentat, în traducere engleză și franceză, poemele: ”Timp III”, ”Repere”, ”Piatra îmbătrânind în pădure”. Tot acum a predat la Editura Dacia ”Anotimpurile cetății”, al doilea volum de tablete. Spitalizat în urma unui consult medical, la începutul lunii septembrie 1987, poetul a fost operat la 21 septembrie. La 28 septembrie a încetat din viață în urma unui accident cerebral. Împlinise de câteva luni 63 de ani.

Postum i-au apărut, al treilea volum de tablete, ”Anotimpurile cetății (1988), volumul de traduceri în limba maghiară ”Az utcát hallgatom – Ascult strada”, de Látaj Lajos; antologia pentru seria ”Poeți români contemporani” care cuprinde ”Călărețul din somn” (1991), volumul bibliografic ”Stofe prin timp” (1991), ”Mistuitoare ruguri” (2000), ”Strada vântului. Poeme” (2004).

Capitolele II și IV ale cărții lui Ioan Nistor sunt dedicate unor ample și pertinente analize ale operei lui Aurel Gurghianu, atât cele în versuri cât și proza scurtă. Ioan Nistor ajunge la concluzia că Aurel Gurghianu ”nu a scris extrem de mult”, a debutat editorial la 30 de ani. În dreptul numelui lui stau unsprezece volume de poezie, un volum selectiv, trei volume de proză și a lăsat în manuscris un volum de versuri. La Gurghianu nu cantitatea primează ci calitatea. Fără îndoială, dacă ar mai fi trăit ar fi avut multe de zis. ”Vectorul impunerii poeziei sale nu a atins limite maxime în timpul vieții, doar a crescut și va crește, pe măsură ce poezia îi va fi reeditată”.

În postfața antologiei realizate de soția poetului, Cornelia Gurghianu, ”Mistuitoarele ruguri”, Constantin Cubleșan a scris: Poezia sa vine dintr-o vibrație discretă și calmă la fiorul existenței; cultul creației găsind la el un desăvârșit oficiant, cu smerenie. Tocmai de aceea lirica sa poate fi asemuită unei muzici de cameră, fără stridențe, fără accente puternice, dramatice, fără alămuri, ci împlinită doar din armonia catifelată a corzilor de violină cu bărbăția tandră a sonorităților suflante ale flautului…”.

Concepută mai întâi ca o lucrare pentru obținerea gradului didactic I, lucrarea lui Ioan Nistor s-a transformat în cele din urmă într-un volum amplu, fundamental în cunoașterea personalității și a operei celui care a fost poetul Aurel Gurghianu, un omagiu adus scriitorului clujean.

În chip magistral la carte autorul atașează o exhaustivă listă biografică, a operei marelui scriitor, precum și referințele critice. De asemenea, volumul mai cuprinde și o evocare a poetului și a omului Aurel Gurghianu, realizată în toamna anului 1989, în dialog cu soția scriitorului, doamna Cornelia Gurghianu. Dialogul având loc în camera de lucru a poetului ”rămasă intactă, totul parcă îl aștepta pe poet să se apuce de scris”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 26, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.