Dinu Birtoc, viceprimar Călinești Oaș: Canalizarea rămâne o problemă care se va răsfrânge asupra cetățenilor

În primăria Călinești Oaș se tace în continuare, iar canalizarea rămâne o problemă care se va răsfrânge în liniște asupra cetățenilor. În urmă cu aproximativ o săptămână am lansat în spațiul public dovezile clare asupra faptului ca situația este una dezastruoasă la Călinești Oaș, sechestrul asupra conturilor și a bunurilor continuând. Pentru că lumea trebuie să cunoască exact cauzele care au stat la baza acestor acțiuni ale organelor statului revin și mă adresez tuturor cetățenilor dar mai ales instituțiilor cu rol de conducere, coordonare și verificare din județ.

Dinu-BirtocRețeaua de canalizare și stația de epurare refulează o fraudă tot mai vizibilă și o lucrare fără cap și fără coadă. Lipsurile proiectului și faptul că recepția acestuia a fost făcută fără avizul consiliului local au fost dovezi clare că ceva este în neregulă. În calitate de viceprimar nu am putut să las aceste lucruri nesesizate organelor abilitate. Conform îndrumărilor instanței am contractat în numele comunei un expert tehnic judiciar în specialitatea construcții. Acesta a făcut demersurile de specialitate și a realizat expertiza lucrării, necesară dosarului de fraudă aflat pe rolul Judecătoriei Negrești. Lucrurile au decurs bine până în momentul în care am solicitat din partea celor responsabili de proiect cartea tehnică a lucrării. În acest sens am depus o cerere în scris către primăria Călinești Oaș în 30.09. 2014, dar care a rămas și până în prezent fără un răspuns oficial, expertul judiciar fiind plimbat din stânga în dreapta pentru a primi această carte tehnică. Tot ce s-a primit ca răspuns la această solicitare a fost telefonic și a constat în sfaturi pentru a ne adresa altor persoane. Lipsa acesteia ține în loc și judecarea procesului, trăgându-se de timp într-un mod abuziv.

Consider că această carte tehnică a lucrării nu există în fapt și este în curs de realizare de către primărie în colaborare cu dirigintele de șantier și ceilalți factori implicați. Acest lucru este întărit de faptul că, în paralel cu expertiza extrajudiciară amintită anterior, prefectura Satu Mare s-a autosesizat și a cerut Inspectoratului de Stat în Construcții să facă o anchetă. Răspunsul primit din partea inspectoratului, în 19.03.2014, cu 6 luni înainte de cererea depusă de mine, este că se fac demersuri de studiere a cărții tehnice a proiectului. Două variante pot exista în acest caz, fie cartea tehnică există și cineva refuză să o prezinte expertului judiciar, fie ea nu a fost întocmită așa cum o cere legea și se trage de timp pentru a se putea pune la punct, ceea ce inclusiv înseamnă și o minciună în răspunsul care ne-a fost dat de inspectoratul de stat în construcții.

Conform expertizei tehnice realizate până în prezent de expertul contractat, diferențele dintre fondurile plătite pentru proiect și facturile existe în acest moment, dar și conform situației din teren, diferența este de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Suma este estimativă pentru că atâta timp cât lipsește cartea tehnică, expertul nu poate să cunoască cu precizie sumele la care a fost specificat în parte fiecare element care a fost folosit la realizarea canalizării și a stației de epurare. Sunt nereguli în ceea ce privește numărul căminelor, cantitatea de beton folosită și tipul acestuia, țeava, calitatea și numărul pompelor, dar mai ales numărul de branșamente. Proiectul a intrat în atenția autorităților în momentul în care s-a cerut dublă finanțare, atât de la stat cât și de la uniunea europeană pentru același proiect, iar în atenția mea în momentul în care canalizarea s-a înfundat și a refulat după branșarea a doar 15 familii. Acest lucru s-a produs din cauza pompelor de slabă calitate, sub capacitățile tehnice necesare și fără tocător de deșeuri. Mă întreb ce calitate va avea canalizarea și cum va face față în momentul când la aceasta se vor branșa trei sau patru sute de familii? Vom face încă un sistem de canalizare? În momentul acesta cetățenii din Călinești Oaș nu au niciun sistem de canalizare performant, proiectul este suspectat de fraudă după ce s-a cerut finanțare atât de la Guvern cât și de la Uniunea Europeană după câțiva ani, iar conturile și bunurile primăriei rămân sub sechestru.

Cer din nou și o voi face de câte ori va fi nevoie, ca instituțiile care pot să intervină în acest caz să o facă de urgență, pentru a remedia ce se mai poate și pentru a nu amplifica urmările acestor greșeli făcute de un primar incompetent. Pentru binele cetățenilor din Călinești trebuie renunțat la culoare politică și asumate greșelile care au avut loc, astfel încât locuitorii să nu aibă de suferit nici financiar, nici din punct de vedere al calității vieții.

Dinu Birtoc, Viceprimar Călinești Oaș

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 2, 2015. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.