Vasile Bărbuș-Crățu și-a lansat la Cenaclul Afirmarea cartea ”Trei pisici pentru cei mici”

Ședința din ziua de miercuri, 4 martie a Cenaclului literar ”Afirmarea” care a avut loc la Muzeul Județean de Istorie l-a avut ca oaspete pe poetul maramureșan Ioan Hada. Acesta a mărturisit că a venit la cenaclul sătmărean pentru a-și prezenta ultimele creații poetice și de a afla părerea cenacliștilor sătmăreni despre ele. El a citit un grupaj de versuri sub mottoul ”Nu mă sperie moartea, cât eternitatea ei”. Poetul a dat citire celor 38 de poeme care vor fi publicate într-un nou volum.

DSC_0222Pe marginea poemelor citite a luat cuvântul poetul Gheorghe Crețu, care a reținut că poemele conțin multe elemente filosofice, sunt poezii scurte și a făcut câteva observații pe text. A mai remarcat că poetul, față de ultima lui apariție la cenaclu, a crescut în valoare. Gheorghe Cormoș a apreciat construcția poeziei de tip haiku, metaforele în spirală, în general găsind poeziile cu un stil aparte care îi este caracteristic poetului.

Jurnalistul și scriitorul Ioan Anițaș s-a referit la sărăcia cuvintelor în unele locuri, precum și unele repetiții care nu sunt dorite. Claudiu Govor a amintit faptul că poetul se exprimă bine în câteva cuvinte, Viorica Cherecheș a vorbit de sensibilitatea și elementele filosofice, precum și excelenta declarație de dragoste în șase cuvinte simple ceea ce este o performanță. Editorul George Terziu a făcut unele observații exemplificate pe text, la poezia numerotată cu cifra 3 care este, a considerat el, un haiku îmbrăcat în metafore.

DSC_0197În continuare, scriitorul Ioan Marian Chiorean, apreciat ca un autor format, cu o vastă cultură, și-a prezentat cărțile sale apărute până în prezent. El este absolvent a două facultăți, de Drept și Studii Politice, ambele din București. Scrie în revistele literare Pleiade, Mesagerul Albastru, Eroii Neamului și Cervantes. Este autorul a șase cărți, unele în limba engleză. A fost distins cu mai multe diplome printre care Diploma conferită de Festivalul Național de Poezie de la Ocnele Mari (2013). În prezent lucrează la elaborarea romanului ”La porțile Levantului” din care George Terziu a dat citire unui fragment. Evenimentul romanului se petrece în preajma revoluției de la 1848 în Țara Românească. Gheorghe Crețu a remarcat că după scrierile lui Ioan Marian Chiorean se pot realiza scenarii de filme. Pe Claudiu Govor l-au captivat descrierile de locuri parcurse în călătoria sa de personajul principal al romanului. Ioan Sas s-a referit la documentarea riguroasă a autorului capacitatea textului de al transpune pe cititor în epocă. Lui Ioan Anițaș nu i-au plăcut frazele lungi în unele locuri și formulări care șchioapătă pe ici-colo. George Terziu vede în autor un adevărat orientalist și bizantolog care construiește bine personajele, folosește tehnica personajelor accentuate.

DSC_0193În partea a treia a ședinței a avut loc lansarea celei mai noi apariții editoriale a scriitorului Vasile Bărbuș Crățu, ”Trei pisici pentru cei mici”, apărută la Editura Inspirescu. Aceasta este cel de-al 20-lea volum al scriitorului și cum arată titlul, este o carte dedicată copiilor. Personajele cărții sunt trei pisici care există și în realitate și care l-au inspirat pe autor: Mimi, Nuțu și Miron fiecare cu trăsăturile lui caracteristice. Firea și faptele lor sunt prezentate cu multă imaginație. Autorul a ținut să prezinte în placheta sa și 60 de lucruri interesante, mai puín cunoscute despre pisici. Despre plachetă a vorbit George Terziu, editorul cărții.

DSC_0220Programul cultural din cadrul cenaclului a fost asigurat de solistele Angela Munteanu și Georgeta Govor. Piesele interpretate au fost aplaudate de cei prezenți. Au mai fost prezenți: Adrian Avășan, Geanina Bereș, Viorica Cherecheș, Alexandru Durla, Dorel Iurcencu, Carol C. Koka, Lia-Florica Koka, Cecilia Sas, Ioan Sălăjanu, Ana Silaghi, Viorel Câmpean, Stela și Voicu Șichet. Următoarea ședință a cenaclului va avea loc peste două săptămâni, pe 18 martie.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 5, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.