”Sătmăreni! Să ridicăm încă o dată-pentru vecie-statuia Eroului care și-a dat viața pentru inima acestui oraș de hotar!”

În prezența prefectului dr. Eugeniu Avram, a președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a primarului dr. Dorel Coica și a colectivului de inițiativă în frunte cu colonelul (r) Voicu Șichet, redactor coordonator al revistei ”Eroii Neamului”, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în rezervă și retragere din SRI, împreună cu colonel(r) Mircea Blideran, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezevă și Retragere din MApN, Filiala Satu Mare și colonel (r) Gheorghe Strâmb, prim vicepreședinte a Asociației Naționale a Cadrelor militare în rezervă și retragere din MAI, Filiala Satu Mare, s-a hotărât demararea proiectului ”Reconstituirea monumentului Statuia Eroului Necunoscut prin subscripție publică”.

consiliul localInițiatorii și susținătorii acestui proiect sunt: Instituția Prefectului Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala Satu Mare, Asociația Civică Tempora și revista ”Eroii Neamului”. Publicăm actul comemorativ semnat de generalul Butunoiu cu ocazia dezvelirii în anul 1922 de 1 Decembrie, la patru ani de la Marea Unire a ”Statuii Eroului Necunoscut”.

”Sub glorioasa domnie a Majestății Sale Regele Ferdinand I, Augusta Sa Soție Majestatea Sa Regina Maria, principi moștenitori ai tronului fiind AA, LL, RR, Principele Carol și principesa Elena.

Sub păstorirea I.P.S.S. Mitropolitului Miron Cristea primatul României; prim Ministru fiind d-l Ioan I.C., Brătianu iar, Ministru de război d-l general de Divizie Măldărescu Gheorghe, După ce cu multă vărsare de sânge și prin Bravura și jertfele de tot felul făcute de poporul Românesc s-a înfăptuit România Mare, visul sfânt de aur al nostru al tuturor, În anul de la Hristos una mie nouă sute douăzeci și doi, luna Mai.

Ridicatu-s-a acest monument al soldatului Român în orașul Satu Mare prin subscripție publică, ca să fie pildă tuturor generațiilor în lungul veacurilor viitoare și să le vorbească de eroismul, devotamentul și sacrificiul până la moarte a acestui soldat care în clipele cele mai grele, dar și cele mai sublime ale neamului românesc, a aruncat de pe el, odată cu haina și toate preocupările personale și cu sufletul curat s-a aruncat asupra vrăjmașului cu tot focul și cu toată dragostea de patrie și a scăpat țara de la pieire.

Să mai arate generațiilor viitoare că soldatul român aici s-a așezat și aici va rămâne, santinelă veșnică a teritoriului, a civilizației și a culturei poporului românesc”.

Președintele comitetului, general Butunoiu.

Reconstituirea monumentului ”Statuia Eroului Necunoscut” prin subscripție publică este o restituire necesară aici la satu Mare fiind primul monument de pe granița de vest ridicat pe care vrem să-l avem la 100 de ani de la Marea Unire. Menționez că la dezvelirea lui la 1 Decembrie 1922 a fost depusă o coroană de flori și din partea marelui istoric al neamului Nicolae Iorga, a spus colonelul (r) Voicu Șichet. În sprijinul acestui proiect măreț au mai vorbit: președintele Consiliului Județean Adrian Ștef, primarul dr. Dorel Coica, col. (r) Gheorghe Strâmb, col.(r) Mircea Blideran.

În încheiere prefectul județului dr. Eugeniu Avram a spus: ”Din suflet și toată puterea mea îmi doresc să avem gata acest monument la 100 de ani de la Marea Unire. Mulțumim președintelui Consiliului Județean, primarului municipiului că sunt dispuși să ajute înfăptuirea acestui proiect de mare încărcătură istorică, iar pe cei care au posibilități financiare îi invit, pe câți mai mulți sătmăreni, să se alăture la acest proiect prin contribuția lor. Cer tuturor funcționarilor publici să doneze 2% din impozitul pe venit în acest scop”.

Donațiile se pot face în contul: Asociația ,,Tempora”. Cont: RO34BTRLRONCRT00F8409802 de specificat: ,,Pentru Statuia Eroului Necunoscut”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 6, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.