Campania antidrog ”O zi în școala ta” a continuat la Colegiul ”Ion I. C. Brătianu”

Campania ,,O zi în şcoala ta”- de prevenire a consumului de droguri şi a infracţiunilor asociate acestui flagel, continuă în liceele sătmărene. La sfârşitul săptămânii trecute, au avut loc activităţi prevenitive la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii Ion I. C. Brătianu, organizate de specialişti din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare.

antidrog 017Cele 4 întâlniri cu elevii susţinute de reprezentantele CPECA: Puşa Câmpan, specialist prevenire, inspector principal Tămăşan Irina-psiholog şi inspector principal Hrihorişan Felicia, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii-IPJ Satu Mare, au constituit un bun prilej de a aduce în atenţia elevilor aspecte mai puţin cunoscute din lumea drogurilor , atât de tentantă la vârsta adolescenţei,. Astfel, cei peste 150 de elevi prezenţi la întâlnirile cu specialiştii, dar şi colegii lor informaţi prin standul expoziţional existent în şcoală pe tot parcursul zilei, au aflat despre efectele pe termen scurt, dar şi pe termen lung pe care le au diverse droguri, şi modul cum acţionează acestea în plan fizic şi psihic.

Dincolo de plăcerea imediată pe care consumatorii o resimt la primele experienţe cu drogurile şi care stă la baza alegerilor acestora pentru a condimenta o viaţă monotonă ori pentru a compensa anumite lipsuri, inclusiv de ordin afectiv, mecanismul dependenţei presupune trecerea de la simpla dorinţă, la necesitate, în absenţa drogurilor apărând stări de rău greu de gestionat de cei în cauză.

antidrog 002Nu în ultimul rând au fost abordate de specialiştii prezenţi consecinţele în plan social ale consumului de droguri şi alcool, dar şi consecinţele penale. Pornind de la ideea consumului de alcool, cel mai cunoscut drog legal, frecvent asociat cu comiterea de infracţiuni cu violenţă, reprezentanta Poliţiei le-a explicat elevilor cât de predispuşi sunt consumatorii de droguri spre comiterea de infracţiuni, unele menite să le satisfacă nevoia tot mai mare de bani necesară procurării substanţelor la care devin dependenţi, cum sunt furturile, tâlhăriile, altele aflate în legătură strictă cu traficul şi consumul de droguri, ca de exemplu deţinerea ori oferirea spre vânzare a acestor substanţe, iar alte infracţiuni asociate modificărilor comportamentale specifice consumatorului, cum sunt violenţele.

Totodată, a fost subliniat faptul că, sub influenţa drogurilor şi a alcoolului oamenii devin mult mai vulnerabili în faţa potenţialilor infractori, adeseori victimele tâlhăriilor, furturilor, violurilor, dar şi ale altor infracţiuni, fiind sub efectul unor astfel de substanţe, care reduc semnificativ capacitatea de apărare a individului, dar şi atenţia şi aprecierea justă a situaţiilor de risc.

Campania va continua în această săptămână, cu activităţi preventive ce vor fi organizate la Liceul Teoretic Negreşti Oaş, respectiv Colegiul Economic Gheorghe Dragoş din Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 9, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.