Artista plastică Luminița Rusu va deschide la Cluj Napoca expoziția intitulată ”Femeia, file de poveste eminesciană”

Vă invităm duminică, 15 martie 2015, de la orele 17.00 la vernisajul expoziției de pictură lituralizată ”Femeia, file de poveste eminesciană” a artistei Luminița Rusu, care va avea loc la Galeria Casino Parc Central din cadrul Primăriei Cluj Napoca prin Centrul de Cultură Urbană Cluj.

DSC_00198Cuvântul de deschidere și prezentarea expozitiei vor fi sustinute de scriitor Constantin Zărnescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Mariana Enache, manager cultural, Daniela Deac, redactor șef adjunct al revistei Miorița USA și Mirela Ungureanu, doctorand în pictură la UAD Cluj.

Expoziția își propune să evidențieze lucrări de pictură ale artistei Luminița Rusu, având ca temă femeia-descrisă în poezia de dragoste a poetului Mihai Eminescu, cu caracter de pictură lituralizată, unică în Cluj și chiar în România. Lucrările de artă vizuală surprind prin spontaneitate, cromatică și armonie de ansamblu, în care detaliile lipsite de semnificații majore dispar, iar formele își caută și își găsesc relevanța. Deplin sincronizată cu epoca în care trăiește, artista lucrează cu elemente conceptuale și de limbaj specifice cubismului, fovismului, expresionismului, constructivismului, creând o lume la granița dintre realul abstractizat, esențializat și realul sesizabil prin simțuri. Un artist complet își pictează poezia și realizează prin intermediul versurilor un tablou.

Studiul relațiilor dintre literatură și pictură a cunoscut de-a lungul vremurilor diverse abordări. De la Aristotel, care vedea poezia și pictura în egală masură drept arte ale imaginației, trecând apoi prin celebrul dicton horatian “ut picture poesis” sau prin asemănările tematice dintre cele două arte subliniate în Renaștere sau Clasicism și până la Lessing, care va încerca să marcheze diferențele dintre ele, pictura și literatura au fost de multe ori văzute ca arte surori, în secolul XXI problema studiului interdisciplinar este reluată cu mult interes din diverse perspective, a istoriei artei, a literaturii, a iconologiei, semiotica vizuală sau sociologie.

Luminița Rusu este un nume nou dar care și-a creat un loc distinct în artele vizuale. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici, a Asociației  Artiștilor Plastici Cluj, a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, este absolventă de studii superioare tehnice, inginer chimist cu titlul de cercetător științific, iar în prezent este consultant în afaceri.

Activitatea ei artistică constă din zece expoziții personale, care au avut loc atât în Cluj, cât și în afara lui, peste 15 expoziții de grup, expoziții internaționale în Grecia la Leptokaria și în Ungaria, la Debrecen, a participat la tabere de creație interne și internaționale.

Expoziția este deschisă în perioada 15 – 25 martie 2015 și se poate vizita zilnic între orele 10.00-20.00.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 11, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.