Dan Marius Cosma și-a lansat la Biblioteca Județeană cartea ”Amintiri dintr-o copilărie aproape fericită”

În sala multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare, joi, 12 martie a avut loc lansarea unei noi cărți a scriitorului Dan Marius Cosma, ”Amintiri dintr-o copilărie aproape fericită”, volum memorialistic apărută la Editura Citadela din Satu Mare. Evenimentul cultural a fost moderat de directorul Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Istrăuan care în întroducere a prezentat câteva date despre autor, date biografie și cu privire la activitatea lui de scriitor dar și pictor cu mare talent.

DSC_0332Prima care a luat cuvântul a fost drd. Marta Cordea care în calitate de lector al cărții, dar și de corector, a mărturisit că a fost plăcut surprinsă de cartea autorului. Pentru ea a fost o lectură plăcută. Mulți care au copilărit la țară se vor regăsi în paginile cărții lui Dan Marius Cosma. Marta Cordea a remarcat că autorul a perseverat mult în domeniul scrisului. A avut preocupări în acest sens încă în copilărie când a făcut primele însemnări. Avem în față un excelent volum de memorialistică în care personajul principal este chiar autorul care se află în relație cu multe alte personaje reale din viața lui. Au fost remarcate apoi paginile de umor din cadrul cărții și în general frumusețea vieții de la țară.

Omul de cultură și realizatorul Tv Voicu D. Rusu a remarcat în primul rând originalitatea scriitorului, faptul că abordează memorialistica la o vârstă relativ tânără, cum însăși a mărturisit: ”Începusem prin clasa a cincea să aștern într-un carnețel cu coperțile cartonate peripețiile mele de la țară și cele mai recente petrecute la Baia Mare”. Scrierea lui ne duce inevitabil la amintirile lui Ion Creangă. Autorul are un stil narativ atractiv, ”unul elaborat cu meșteșug”. Are o imaginație specială și are capacitatea de a reține multe amănunte trăite de el. Totul este relatat într-o manieră stilistică care cucerește prin candoarea eroului cărții. Dan Marius Cosma prin noua sa carte realizează o frescă a societății din vremea copilăriei sale, îndeosebi din ultimii ani ai epocii Ceaușescu. Cartea este o lectură reconfortantă recomandată tuturor. Voicu D. Rusu i-a recomandat autorului să încerce să scrie un roman de anvergură, chiar în mai multe volume pe măsura talentului său de scriitor, având ca temă copilăria, viața de la țară cu toate aspectele ei.

Editorul cărții, Aurel Pop, a spus că este vorba despre o carte a unui prozator de certă valoare. A vorbit apoi despre activitatea culturală deosebită pe care Dan Marius Cosma o desfășoară în comuna Crucișor, atât în cadrul bibliotecii unde este angajat cât și pe tărâmul artelor frumoase. El a realizat un lucru important prin faptul că a reușit în cartea sa să surprindă ultimii ani ai regimului totalitar. ”Ar fi bine dacă autorul s-ar apleca și asupra ultimilor 25 de ani de după 1989. Toate felicitările se cuvin autorului care este așteptat cu noi creații ale sale. Dan Marius Cosma este un scriitor autentic sătmărean”, a spus în încheiere Aurel Pop.

DSC_0331Printre cei care au vorbit s-a numărat și Florinel Andreica, primarul comunei Crucișor, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa autorului. Personal se mândrește cu el, deoarece scrie cu pasiune despre mediul rural în care a crescut, promovează cu succes comuna care este datorită lui tot mai cunoscută.

Poetul Ioan Andreica a remarcat faptul că prin scrisul său Dan Marius Cosma ne duce pe meleagurile copilăriei sale, și l-a considerat un prozator de mare valoare. El dovedește că este perfect integrat în spațiul despre care scrie în carte. Un lucru de lăudat este faptul că autorul știe foarte bine să construiască un roman sau o nuvelă, a spus Ioan Andreica. El așteaptă cu mult interes și alte scrieri ale lui.

Din sală a mai luat cuvântul Angela Câmpian de la Biblioteca Județeană care l-a felicitat pe autor pentru acest volum de memorialistică și în general pentru tot ce a scris până acum. Poetul Ioan Sălăjanu i-a dedicat un catren prin care laudă munca lui de scriitor foarte talentat.

Dan Marius Cosma în cuvântul său a împărtășit câteva idei despre împrejurările în care s-a născut noua sa carte. El relatează fapte ce s-au petrecut în viața lui în urmă cu 25-30 de ani, multe aspecte din copilăria sa se regăsesc și în romanele sale. Dan Marius Cosma a asigurat auditorul că tot ce a scris în cartea sa este autentic și a invitat cititorii să descopere în paginile cărții aspectele copilăriei sale. În încheiere autorul a oferit celor prezenți cartea sa cu autografe.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 12, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.