Ucenicia la locul de muncă este sprijinită de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare

Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă permite agenților economici să își asigure forța de muncă în funcție de cerințele proprii, facilitează integrarea socială a persoanelor interesate, cu vârsta de 16 ani, în concordanță cu aspirațiile profesionale și cu necesitățile pieței muncii, promovează dialogul social și contribuie la dezvoltarea parteneriatelor la nivel local.

ucenicieUcenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Angajatorul are obligația de a desemna un coordonator de ucenicie care îndrumă ucenicul în vederea dobândirii competențelor profesionale necesare calificării pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică denumită ucenic se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumită angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale. Contractele de ucenicie se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română și se înregistrează în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial județean de muncă.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul fără a putea fi mai mică de: 12 luni pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1; 24 de luni în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; 36 de luni pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3.

Salariul de bază stabilit prin contractul de ucenicie este cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv în medie de 40 de ore pe săptămână.

Finanțarea formării profesionale prin ucenicia la locul de muncă se poate realiza prin: resurse proprii ale angajatorilor, sponsorizări ale persoanelor fizice sau juridice, fonduri structural europene, bugetul asigurărilor de șomaj, alte surse legale constituite: donații, taxe.

Angajatorii csre încheie un contract de ucenicie, pot solicita și beneficiază, pe durata derulării acestuia, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Nu beneficiază de această finanțare angajatorii care, anterior încheierii contractelor de ucenicie, au avut încheiate cu persoana în cauză alte contracte de ucenicie pentru aceeași calificare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 13 martie 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.