Informarea A.J.O.F.M. Satu Mare cu privire la condițiile de acordare a indemnizației de șomaj

Indemnizația de șomaj se acordă persoanelor prevăzute la art.17, din Legea 76/2002 cu modificările și completările ulterioare, de la data: încetării raporturilor de muncă; încetării mandatului pentru care au fost numite sau alese; încetării calității de membru cooperator; încetării contractului de asigurare pentru șomaj; încetării motivului pentru care au fost pensionate; încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă sau de serviciu; expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajați pe bază de contract; rămânerii definitive a hotărârilor judecătorești, dacă cererea este înregistrată la agenția pentru ocuparea forței de muncă în termen de 10 zile de la această dată.

ajofm satu mareDacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevazută, indemnizația de șomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

Indemnizația de șomaj se acordă șomerilor pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare după cum urmează:

6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;

12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează:

75% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

Suma prevăzută la lit.a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stadiul de cotizare respectiv:

3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani;

5% pentru persoanele cu un stadiu de cotizare de cel puțin 5 ani;

7% pentru persoanele cu un stadiu de cotizare de cel puțin 10 ani;

10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.

Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru șomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru șomaj.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 16, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.