Eugeniu Avram: Trebuie schimbată mentalitatea conducătorilor instituțiilor față de persoanele vulnerabile

În data de 16 martie, în sala mică a Palatului Administrativ, a avut loc Ședinta Comisiei Județene privind incluziunea socială care a avut la ordinea de zi Aprobarea planului anual de externare a serviciului social din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială si Protecția Copilului a Județului Satu Mare pe anul 2015, și diverse.

IMG_0002Ședința a fost condusă de Prefectul Județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram alături de consilierii Ramona Antonescu, Raul Băbțan, inspectorul școlar general Claudiu Mondici, directorul Societății de Cruce Roșie, Rodica Borlan, președintele A.J.P.I.S. Satu Mare, Doboș Lazăr Ștefan, reprezentanți ai Organizației Caritas și reprezentantul ai ONG-urilor din județul Maramureș, Florian Sălăjean.

Strategia pusă în discuție a fost avizată în Comisia de Incluziune Socială și cuprinde mai multe obiective dintre care amintim: creșterea calității serviciilor și externalizării serviciilor sociale prin aplicarea Legii asistenței sociale. Externalizarea se poate face prin dezvoltarea de parteneriate publice cu reprezentanți ai societății civile prin care ONG-urile pot transfera spre ele mai multe responsabilități pentru copii cu deficiențe majore precum și persoane mature cu dizabilități. Pentru aceasta există forme speciale: case familiale, asistenți sociali, centre de reabilitare, cum ar fi Casa de Tip Familial Mihaela din Tășnad sau Casa de Tip Familial Iris din Berindan.

IMG_0004Un alt aspect pus în discuție a fost continuarea procesului de încheiere de parteneriate locale pentru tinerii ce depășesc vârsta pentru a fi cuprinși în case de tip familial, precum și pentru persoane și grupuri vulnerabile. Prevenirea în acest sens are un rol alături de promovare și valorizarea activităților de voluntariat în serviciile sociale. S-a făcut apel la ONG-urile din județ care sunt așteptate să ofere oportunitățile în scopul acoperirii nevoilor celor în dificultate.

Prefectul Eugeniu Avram a subliniat că ”Trebuie schimbată mentalitatea conducătorilor instituțiilor cu care se colaborează pentru realizarea cerințelor persoanelor vulnerabile de toate categoriile”. Acesta a mulțumit celor prezenți pentru tot ceea ce fac în scopul nobil al ajutorării tuturor persoanelor vulnerabile. “Remarc o deschidere și o implicare a tuturor instituțiilor de asistență sociala din județ. Este binevenită noua conducere la nivel județean în acest domeniu făcându-se simțit un reviriment calitativ în domeniu.”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 17, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.