Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, în deplasare la Sárospatak

Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare onorează o nouă invitație, evoluând pe data de 19 martie, începând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură din Sárospatak. Trupa se deplasează cu spectacolul Rudele în regia lui Babarczy László, artist emerit, laureat al premiilor Kossuth și Jászai.

DSC_0024 (2)Tot acest spectacol este programat și la Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, pe data de 20 martie, începând cu ora 19.00, reprezentație caritabilă, titrată în limba română, venitul fiind oferit programului Raza Speranței al Fundației Hans Lindner și sprijinirii tratamentului a doi colegi grav bolnavi, membrii ai secției române. Bilete pentru spectacolul caritabil se pot achiziționa la agenția teatrală de pe strada Horea.

Adaptarea realizată de Babarczy László renunță la pietatea versiunilor scenice familiare: Babarczy renunță la versiunea scenică realizată de Móricz în spiritul epocii contemporane lui și se folosește de însuși romanul, urmărind accentuarea rigurozității, inexorabilității și clarviziunii acestuia. Conturarea tipologiilor sau a comicului sunt neglijate în favoarea realizării unei adevărate tragedii. Comicul este înlocuit de ironie, într-o atmosferă pur realistă ce își impune de fapt o reflectare a realității.

DSC_0296 (2)Privind primarul sau pe Kardics, nu ne putem gândi doar la stereotipii. Ei nu sunt doar gogorițele bancherului sau ale politicianului, ci prezintă, în paralel, realitatea noastră contemporană, scoase în evidență de costumele și decorul de epocă, dar subliniază și ideea că în cei o sută de ani scurși de la nașterea operei, societatea nu a putut să se descotorosească de problemele sale majore. Avem mereu impresia că îi cunoaștem pe acești oameni care ni se înfățișează pe scenă și, pe bună seamă, ne întâlnim cu ei peste tot: pe micile ecrane, în articolele ziarelor, sau, mai rău, chiar și personal. Iar în asemenea momente, inevitabil, devenim, mai mult sau mai puțin, câte un Kopjás.

În acest sens adaptarea și regia lui Babarczy nu urmăresc în principal prezentarea temei rudelor, a nepotismului sau a corupției, ci, folosind cuvintele regizorului, a neinițiaților, ale acelor tineri de vârsta a doua care, subit, se trezesc în lumea celor versați, o lume a legilor nescrise. Kopjás nu găsește, dar nici nu ar putea găsi, altă șansă de scăpare din această lume decât moartea, o moarte strict personală, privată, care sub nicio formă nu are puterea de a perturba condițiile instalate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 18, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.